SEGRE

L'Audiència Nacional investiga la relació entre els CDR a la presó i un suposat espia rus considerat "perillós"

Protesta dels CDR a l'estació de Sants de Barcelona.

L'Audiència Nacional investiga la relació entre els CDR a la presó i un suposat espia rus considerat "perillós"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, investiga en diligències secretes la relació entre un suposat espia rus expert en sabotatges i membre d’una facció desestabilitzadora, amb els membres de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT) dels Comitès en defensa de la República detinguts el mes de setembre passat i en presó provisional, segons informen fonts de la investigació a Europa Press.

En concret, les indagacions se centren en la brigada 29155, una facció del Departament Central d’Intel·ligència de Rússia (GRU) que s’hauria estat desplegant a Europa Occidental durant més d’una dècada per tal de desestabilitzar diferents Estats i que podria estar intervenint en Catalunya, segons ha avançat 'El País’.

Els integrants d’aquesta facció a què s’atribueix l’enverinament de l’exespia rus Sergei Skripal i la seua filla al Regne Unit el març del 2018 són especialistes en sabotatges i atemptats, d’acord a les fonts consultades, que els situen en relació amb el 'salt’ qualitatiu que estaven preparant els set detinguts per passar de la mera protesta violenta a l’acció terrorista darrere|en favor de una república catalana.

AGENTS SOBRE EL TERRENY

Tal com detallen les ordres de presó dels set investigats, el 15 d’octubre de 2018 l’ERT va orquestrar "una maniobra que es va gestar en la màxima clandestinitat" en la que "es plantejava la trobada amb una persona que per la reacció dels integrants en conèixer la seua identitat havia de tenir un component perillós".

D’acord a les fonts consultades per Europa Press, s’investiga si es tracta del membre de la 29155 d’alta gradació que opera sota el pseudònim de Sergey Vyacheslavovich Fedotov, un dels sospitosos de l’enverinament de Skripal i al que es considera expert en sabotatges.

Aquest individu ja havia estat abans a Catalunya, doncs d’acord a la documentació que va difondre el mes de febrer passat el portal Bellingcat en la seua investigació sobre aquell intent d’assassinat, Fedotov va estar a Barcelona entre el 29 de setembre i el 9 d’octubre de 2017, és a dir, en les dates del referèndum il·legal.

Tal com va publicar el New York Times el passat 8 d’octubre en fonts d’intel·ligència, la particularitat de la 29155 és precisament aquesta, que els seus agents, a diferència de qui se centren a desestabilitzar mitjançant intoxicació informativa o atacs informàtics, es desplacen cap a i des de països europeus i operen sobre el terreny.

QUATRE PECES SEPARADES

Aquesta línia d’investigació està a càrrec de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional, que segueix la 'pista' d’elements desestabilitzadors russos a Espanya des de l’any 2014. Mentrestant, les actuacions sobre els CDR i el paper de Tsunami Democrátic estan a càrrec de la Guàrdia Civil, tal com va recordar en una recent reunió dels investigadors a l’Audiència Nacional, d’acord a les fonts consultades per Europa Press.

Les diligències, en tot cas, romanen sota secret, ja que de les quatre peces separades que fins ara s’articula la causa que se segueix al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, només una està ja en disposició de defenses i acusacions i és la número dos, relativa exclusivament a la investigació que va sustentar la detenció dels nou membres de l’ERT.

tracking