SEGRE

PROCÉS PARLAMENT

Crítiques d'ERC a JxCat i CUP per les esmenes al text vetat pel TC

Els republicans les veuen “partidistes” i anomenen a la “unitat estratègica” || Artadi diu que l’objectiu és denunciar la “censura prèvia” del Tribunal Constitucional

El conseller Bosch, ahir, a Washington, amb el delegat del Govern als EUA, el lleidatà Isidre Sala.

El conseller Bosch, ahir, a Washington, amb el delegat del Govern als EUA, el lleidatà Isidre Sala.EXTERIORS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proposta de resolució pactada per l’independentisme per donar resposta a la sentència de l’1-O i que reafirma el camí de l’autodeterminació, suspesa en part pel Tribunal Constitucional i que està previst que es voti al ple del Parlament de la setmana que ve, va fer aflorar ahir de nou les diferències entre les tres principals formacions d’aquest espectre polític.

Així fonts republicanes van titllar de “partidistes” les esmenes presentades per Junts per Catalunya i la CUP per recuperar al text, que si tot va segons el guió previst avalarà en uns dies la Cambra catalana, les referències a la lliure determinació vetades pel Constitucional. En aquest sentit, des del partit d’Oriol Junqueras van insistir que l’objectiu de la resolució era donar una resposta conjunta al Parlament a la sentència del procés i van fer una crida a la “unitat estratègica”. “El text era i ha de ser conjunt”, van manifestar davant de les esmenes plantejades en solitari per juntistes i cupaires.

JxCat critica les “reiterades ingerències” en l’activitat del Parlament del Tribunal Constitucional

Tot i que l’esquerra independentista ja va fer pública l’esmena al text dimarts, va ser ahir quan la diputada de Junts per Catalunya Elsa Artadi va fer pública la de la seua formació que, segons va defensar, va més enllà que la de la CUP. “L’altra no entra al rol ni del Tribunal Constitucional ni de la Fiscalia”, va remarcar l’exportaveu del Govern de Quim Torra, que va explicar que l’objectiu de l’esmena és denunciar “la censura prèvia que els magistrats pretenen imposar al Parlament” i “les reiterades ingerències” del Constitucional per “limitar el debat democràtic” a la Cambra catalana.

“Hem de poder debatre i votar sobre el dret l’autodeterminació, la reprovació de la monarquia, el reconeixement de la sobirania de Catalunya i el dret a decidir”, va sentenciar en aquest sentit Artadi, perquè “estem arribant a una situació en la qual podem parlar del dret a l’autodeterminació de qualsevol poble del món menys el català, que és el que representem”. “El Constitucional silencia les demandes democràtiques d’una majoria dels catalans”, va postil·lar. Per la seua banda, la CUP ja va presentar dimarts la seua pròpia esmena, en la qual arremet contra “els poders de l’Estat per intentar limitar els temes de debat al Parlament” i denuncia que “si la censura entra a la Cambra, es desvirtuarà el sentit de la institució”.

Malgrat tot, els tres grups independentistes, que van ser els que van impulsar la proposta de resolució, han d’arribar ara a una entesa perquè, al tractar-se d’una iniciativa conjunta, al ple només pot arribar un únic redactat final per sotmetre’l a votació.

També continuen negociant sobre l’impost de successions. Les discrepàncies respecte a aquest tribut ja van contribuir al fracàs de la negociació dels anteriors comptes del Govern de Quim Torra, que es van quedar en paper mullat al no aconseguir prou suports. Igualment, queda sobre la taula la qüestió dels impostos verds.

En relació amb la rebaixa de les taxes universi tàries de cara a l’any que ve, l’Executiu i els comuns haurien acordat que fos lineal, la qual cosa significa que s’aplicarà en tots els trams.

Govern i comuns, més a prop d’acordar els comptes Les negociacions entre el Govern i els comuns per obtenir el suport d’aquests al projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any que ve van donant fruits. D’aquesta manera, segons van explicar ahir fonts properes a les converses, les dos parts han aconseguit avanços respecte al règim fiscal de cara a reformar l’IRPF i l’impost de successions. Així doncs, s’ha parlat de la modificació de la renda en els trams alts, però també als baixos. No obstant, encara no està tancat i han acordat “intensificar les reunions”.

tracking