SEGRE

EDUCACIÓ POLÍTICA

El PSC planteja “flexibilitzar” la immersió lingüística a Catalunya

Aposta per un model plurilingüe adaptat a cada centre || Els socialistes acusen els independentistes d’haver instrumentalitzat el català per a la seua causa

El secretari del PSC, Miquel Iceta, serà reelegit en el càrrec durant el congrés del desembre.

El secretari del PSC, Miquel Iceta, serà reelegit en el càrrec durant el congrés del desembre.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC debatrà al pròxim congrés, previst per a mitjans de desembre, defensar una nova política lingüística en l’ensenyament a Catalunya que trenqui amb la immersió lingüística actual (que assenyala el català com a llengua vehicular a l’escola) perquè aquesta sigui més flexible i s’adapti a la diversitat de llengües al territori. El document, que se sotmetrà a votació, proposa oferir un model “plurilingüe” que pugui adaptar-se a la realitat de cada centre educatiu, de manera que depèn del llenguatge que domini a la zona es puguin exercir més hores de castellà o de català.

L’argumentació dels socialistes per a aquest canvi apunta als independentistes, ja que asseguren que “han provocat una ruptura del pacte de convivència en matèria lingüística” a l’instrumentalitzar el català en la seua causa i fer-ne un ús partidista. Per aquesta raó, consideren que hi ha “risc” que la llengua materna “es converteixi en un factor de divisió social”, motiu pel qual s’insten a fomentar una “convivència efectiva del català i el castellà, i fer desaparèixer la confrontació entre llengües que posa en risc la convivència i el patrimoni lingüístic”.

El qüestionament del model d’immersió lingüística actual, instaurat fa una quarantena d’anys amb l’arribada de la democràcia, ha estat impulsat durant els últims anys des del Parlament per Ciutadans i Partit Popular.

Els socialistes catalans seguien mantenint formalment el suport a la immersió fins ara. Per això des de les files sobiranistes, i també des dels comuns, van acusar el PSC de qüestionar l’ensenyament en català per atreure votants de Ciutadans després de la desfeta electoral dels taronges a les eleccions del 10-N.

En aquest document de caràcter programàtic, el PSC també defensa el reconeixement de Catalunya com una nació i Espanya com un estat plurinacional. A més a més, aposta pel federalisme, el diàleg i la negociació d’un pacte dins de la legalitat com a punt de partida per solucionar el conflicte a Catalunya.

En el marc d’aquest catorzè congrés socialista del desembre també està previst que l’actual secretari sigui reelegit per al càrrec.

tracking