SEGRE

PARTITS

ERC aclareix que la mesa de negociació ha de ser entre governs

Aquest dilluns, la militància d’ERC podrà pronunciar-se per via electrònica en una consulta interna sobre la investidura

ERC aclareix que la mesa de negociació ha de ser entre governs

ERC aclareix que la mesa de negociació ha de ser entre governsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu i secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha indicat aquest dissabte que la mesa de negociació que proposen els republicans per poder facilitar la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, ha de ser "entre iguals", és a dir, "entre governs" i no entre partits.

Vilalta, que ha atès els periodistes en el marc de l’Assemblea de Dones del partit republicà, ha afirmat que la mesa de negociació o diàleg que reclama ERC s’ha de constituir a partir de "quatre condicions molt clares".

En primer lloc, ha de ser entre executius i no entre formacions polítiques; s’ha a més de poder parlar "de tot", i ERC ja avança que plantejarà l’amnistia i l’exercici de l’autodeterminació; ha de tenir un calendari concret; i s’han de donar unes "garanties" que avalin que els acords que s’assoleixin es compliran.

En el mateix sentit s’ha pronunciat aquest dissabte el vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, després de participar en la recollida benèfica d’aliments, El Gran Recapte.

Aragonès ha subratllat que és necessari constituir "una mesa de negociació per solucionar un conflicte polític, no per entretenir el personal".

El debat, ha afirmat, s’ha de donar "entre institucions per poder representar al conjunt de la ciutadania de Catalunya i del conjunt de l’Estat espanyol", amb l’objectiu de buscar una solució que, per a ERC, "sempre serà l’exercici del dret a l’autodeterminació", una cosa que proposaran "a tots els fòrums".

Aquest dilluns, la militància d’ERC podrà pronunciar-se per via electrònica en una consulta interna sobre la investidura.

En concret, les bases d’aquest partit independentista hauran de respondre a la pregunta: "Està d’acord amb rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l’Estat a través d’una mesa de negociació?".

Marta Vilalta ha apuntat així mateix que el català és "un conflicte polític que requereix d’una solució democràtica".

"Si volen comptar amb nosaltres per a alguna cosa han, òbviament, de parlar amb nosaltres i han d’obrir-se a poder entendre que fa falta aquesta resolució democràtica. Si no estan ni disposats a això, que no comptin amb nosaltres," ha afirmat la dirigent republicana.

Ha assegurat que en aquesta taula de diàleg el president del partit i exvicepresident català, Oriol Junqueras, tindria "un protagonisme principal" malgrat romandre a presó en compliment de la condemna per sedició.

Ha indicat així mateix que la consulta a la militància d’aquest dilluns serà per a la direcció d’ERC "políticament vinculant".

Vilalta forma part de l’equip negociador d’ERC per explorar si és possible una abstenció dels 13 diputats republicans en el Congrés que faciliti la investidura de Pedro Sánchez.

El portaveu en el Congrés, Gabriel Rufián, i el president del consell nacional dels republicans, Josep Maria Jové, l’acompanyaran en aquesta tasca.

tracking