SEGRE

CONSULTA POLÍTICA

Les bases socialistes avalen per majoria el Govern de coalició de Sánchez i Iglesias

El preacord rep el beneplàcit del 92% dels militants socialistes, amb una participació del 63 per cent || Les files de Podem i les seues confluències tenen fins dimecres per pronunciar-se sobre el pacte

Pedro Sánchez vota en la consulta per avalar el preacord per a una coalició amb Unides Podem.

Pedro Sánchez vota en la consulta per avalar el preacord per a una coalició amb Unides Podem.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gran majoria de la militància del PSOE va donar ahir a les urnes llum verda al preacord assolit entre el seu secretari general, Pedro Sánchez i el d’Unides Podem, Pablo Iglesias, amb un suport de prop del 92 per cent. La participació, en la qual es van bolcar la direcció federal i els territoris, va ser del 63 per cent, 72 per cent en poblacions grans i del 52 per cent a les petites. Prop de 180.000 militants socialistes estaven cridats a les urnes per respondre a la pregunta amb caràcter vinculant: “Dónes suport a l’acord assolit entre el PSOE i Unides Podem per formar un govern progressista de coalició?”.

A Catalunya, el 93,64 per cent de militants del PSC i de les seues joventuts (JSC) van donar ahir el vistiplau al preacord de govern PSOE-Unides Podem. En total, a les files catalanes va participar el 45 per cent del cens, unes 6.000 persones dels aproximadament 17.000 afiliats.

Els republicans insten la militància a pronunciar-se demà sobre la seua postura de cara a la investidura

L’únic precedent en el qual els afiliats socialistes es van pronunciar sobre un acord de govern, amb Ciutadans, va ser el febrer del 2016, que va rebre el suport del 76 per cent dels socialistes, malgrat que aquella vegada la consulta no era vinculant.

Per la seua banda, les bases d’Unides Podem i les seues confluències tindran fins dimecres per decidir de manera telemàtica si estan d’acord amb el pacte assolit entre el seu líder i el líder socialistes responent a la pregunta: “Estàs d’acord en el fet que participem en un govern de coalició en els termes del preacord firmat per Pablo Iglesias i Pedro Sánchez? Sí o no.” Una consulta que, com la dels socialistes, també serà vinculant.

Ja al juliol, els d’Iglesias van consultar les bases sobre el sentit del vot dels diputats de Podem a la sessió d’investidura de la XIII Legislatura. En aquesta ocasió, el suport a la coalició va ser del 69,13 per cent amb 94.964 vots, mentre que l’opció que el PSOE governés en solitari va ser secundada pel 30,87 per cent.

Qui també preguntarà als seus més de 9.500 militants, aquesta vegada sobre la posició del partit de cara a la investidura de Sánchez, serà Esquerra Republicana. Les bases de la formació hauran de respondre demà de manera telemàtica a la qüestió: “Està d’acord a rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l’Estat a través d’una taula de negociació?”.

Amb aquesta pregunta els republicans esperen marcar de forma clara quins són els mínims que estan disposats a acceptar a canvi de passar del no a l’abstenció dels seus tretze diputats a la investidura.

Els vots d’Esquerra Republicana podrien ser imprescindibles tal com estan les coses perquè Sánchez i Iglesias puguin formar govern.

Pedro Sánchez vota en la consulta per avalar el preacord per a una coalició amb Unides Podem.

Pedro Sánchez vota en la consulta per avalar el preacord per a una coalició amb Unides Podem.EFE

tracking