SEGRE

POLÍTICA SUD-EST ASIÀTIC

Els ciutadans de Hong Kong es bolquen en les eleccions locals

Als comicis, presentats com un plebiscit sobre la independència judicial de l’illa, van votar el 71,2% dels electors || Els demòcrates es proclamen guanyadors

Un col·legi electoral de Hong Kong en ple recompte de paperetes ahir a la tarda.

Un col·legi electoral de Hong Kong en ple recompte de paperetes ahir a la tarda.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hong Kong va celebrar ahir unes eleccions municipals que seran recordades tant per les protestes ciutadanes que van propiciar la celebració d’aquests comicis com per la xifra rècord de participació, en què van votar el 71,2 per cent dels ciutadans registrats. Aquestes eleccions s’han considerat com un referèndum de facto sobre les autoritats i la seua relació amb el Govern central de Pequín després de les protestes a favor de la independència judicial del territori. Uns 2,7 dels 4,1 milions de votants registrats van dipositar la papereta en aquests comicis, que han transcorregut sense episodis violents, i s’han superat els 2,2 milions de persones que van dipositar la papereta en les eleccions al Consell Legislatiu, l’òrgan principal de Govern del 2016, segons xifres recollides pel South China Morning Post.

A l’espera dels resultats oficials, que es donaran a conèixer durant el matí d’avui, al tancament d’aquesta edició els grups prodemocràtics es van autoproclamar vencedors dels comicis, després que diversos regidors dels partits oficialistes reconeguessin la derrota als respectius districtes electorals. Unes proclames que coincideixen amb l’anàlisi que van pronosticar la majoria dels experts, que assenyalaven que aquesta alta participació beneficiaria l’oposició prodemocràtica al Govern de Hong Kong, que en aquesta ocasió va decidir comparèixer com un front unit davant la disgregació tradicional dels seus candidats. “La saviesa convencional dicta que els pandemòcrates solen ser els principals beneficiats d’una participació elevada”, va declarar l’exministre de Transport i Habitatge, Anthony Cheung Bing Leung. Per la seua part, Ted Hui, candidat del Partit Democràtic, va opinar que “l’alta participació és per l’enuig de la gent, que necessitava expressar-se amb un vot i el resultat significa que la gent vol democràcia”. El candidat demòcrata va afegir que “la gent està amb el moviment antiextradició i la gent segueix amb els manifestants. Jo em considero un manifestant i ara la gent m’ha votat. Han votat pels manifestants”.

Tot apunta que l’alta participació beneficiarà l’oposició prodemòcrata, segons els experts

Aquestes eleccions són l’últim capítol de les protestes que van esclatar el juny passat contra un polèmic projecte de llei d’extradició a la Xina continental. La presidenta de l’illa, Carrie Lam, va acabar retirant la llei però les manifestacions van continuar amb demandes més grans, inclòs el sufragi universal.

tracking