SEGRE

ERC exigirà "garanties" al PSOE en cas que accepti una mesa de negociació

"Que sigui entre iguals, sense condicions, amb un calendari establert i amb garanties de compliment"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta.

ERC exigirà "garanties" al PSOE en cas que accepti una mesa de negociacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) exigirà quatre garanties al PSOE en cas que accepti una mesa de negociació amb els republicans per abordar la investidura del seu candidat, Pedro Sánchez, a qui demanaran un "compromís explícit" del seu compliment. "Aquesta taula ha de tenir unes garanties: que sigui entre iguals, sense condicions, amb un calendari establert i amb garanties de compliment," ha explicat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns en roda de premsa.

Les bases d’ERC estan cridades a participar aquest dilluns en una consulta interna per decidir si la formació republicana ha de supeditar el seu aval a la investidura de Pedro Sánchez a una taula de diàleg sobre el conflicte català.

Vilalta ha evitat pronunciar-se sobre quins serien aquestes "garanties de compliment" que formarien part de les condicions que estableix ERC, ja que encara no saben què respondran els socialistes a la seua proposta, encara que sí que ha assenyalat que demanaran un "compromís explícit" que les compleix. "En els propers dies concretarem aquestes reunions, aquests contactes entre ERC i PSOE i totes aquestes condicions i opcions concretes de garanties de compliment", ha reblat.

Vilalta ha insistit que aquest "diàleg entre iguals" a què es refereix ERC hauria de ser entre el Govern central i el català ja que són "els que representen a la ciutadania de cada territori".

"La taula ha de tenir un segon pilar, que és un diàleg sincer, sense condicions, on es pugui parlar de tot, que cada un defensi la seua proposta per solucionar el conflicte", ha explicat la portaveu republicana.

La direcció republicana està sotmetent durant el dia d’avui a consulta de la militància el seu aval a la investidura de Sánchez: prop de 8.500 militants estan cridats a respondre a aquesta pregunta: "Està d’acord amb rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l’Estat a través d’una mesa de negociació?".

ERC vol que aquestes condicions que ha establert siguin presents "des del primer moment" perquè ha assegurat haver "escarmentat" sobre acords incomplerts.

Aquestes negociacions es donaran en dos fases, segons ERC: una primera fase entre els dos partits -PSOE i ERC- prèvia a la investidura i una segona en la qual els interlocutors serien ambdós governs.

Per això, la voluntat dels republicans és que els equips negociadors d’ERC i PSOE puguin parlar per negociar "en el marc d’aquesta investidura" a fi que aquest diàleg es traslladi després als governs de l’Estat i de la Generalitat.

Per a ERC, aquesta mesa de negociació suposa "una oportunitat per treballar" de cara a aconseguir una "solució democràtica" al "conflicte" entre Catalunya i la resta de l’Estat, una solució que, segons els republicans, és el que demana "la majoria de la ciutadania" a Catalunya.

Per això han citat a Sánchez que faci "el que tot demòcrata ha de fer", que és "política" i "aparcar els tribunals", la judicialització i la "repressió" contra l’independentisme.

tracking