SEGRE

ÀSIA POLÍTICA

Àmplia victòria dels opositors prodemòcrates a Hong Kong

Reconeixement al moviment que dirigeix les protestes dels últims mesos

Els prodemòcrates han aconseguit una àmplia victòria a les eleccions locals de Hong Kong.

Els prodemòcrates han aconseguit una àmplia victòria a les eleccions locals de Hong Kong.EFE/EPA/CHAN CHEUNK FAI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bloc prodemòcrata va arrasar a les eleccions locals de Hong Kong celebrades diumenge, a l’aconseguir 388 del total de 452 regidors de districte en disputa, un triomf aclaparador que reflecteix un ampli suport social al moviment després de les protestes dels últims mesos en aquesta ciutat xinesa sota administració especial.

El bàndol alineat amb Pequín va patir una forta patacada al quedar-se amb només 59 regidors, davant dels gairebé 300 que tenia, mentre que els independents van aconseguir cinc escons en els comicis, amb una participació rècord del 71,2 per cent.

Segons un dels líders del Partit Demòcrata, l’advocat Fed Li, el resultat electoral mostra que el Govern s’hauria de prendre seriosament les cinc demandes dels manifestants –que inclouen el sufragi universal o la llibertat dels detinguts en les manifestacions–, en particular la investigació independent sobre la violència policial en les protestes.

La cap de l’Executiu, Carrie Lam, va admetre que el resultat reflecteix “la decepció dels votants” i va prometre que el Govern “escoltarà humilment les opinions de la gent i reflexionarà seriosament”, en un comunicat, encara que no es va pronunciar sobre la possibilitat de la seua dimissió.

El lloc de regidor té escassa rellevància política, al cenyir-se a aspectes de la comunitat, però aquests comicis, concebuts com un plebiscit, tenen un significat transcendental al produir-se enmig de les protestes.

Tanmateix, aquesta folgada majoria dels demòcrates implica que es poden assegurar una àmplia representació en el comitè de 1.200 membres que elegirà el 2020 el pròxim cap de l’Executiu de Hong Kong.

El Govern de Pequín reconeix l’existència d’aquests centres però afirma que no són llocs de detenció sinó de “reeducació” per combatre l’extremisme.

Brussel·les rebutja els camps de concentració de minories xineses La UE va expressar ahir el seu rebuig a l’existència de camps de concentració a la Xina per a les minories i va instar Pequín a respectar els Drets Humans dels uigurs i els tibetans. Més de 15.000 persones de la minoria musulmana uigur de la província de Xinjiang van ser enviades a camps de concentració el 2017.

tracking