SEGRE

POLÍTICA PARTITS

ERC manté el 'no' però se cita amb el PSOE a una nova reunió el dia 3 de desembre

Els dos veuen “punts de trobada” i els socialistes qualifiquen de “polític” el conflicte català || Els republicans insisteixen a demanar a canvi del seu suport una taula de negociació entre governs

Les dos delegacions es van reunir en una de les sales del Congrés dels Diputats.

Les dos delegacions es van reunir en una de les sales del Congrés dels Diputats.PSOE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC va mantenir ahir el no a la investidura de Pedro Sánchez després de la reunió que va tenir lloc a Madrid, però tant els republicans com el PSOE i el PSC van considerar que la trobada va servir per establir un punt de partida comú sobre la necessitat d’abordar el que totes dos formacions qualifiquen de “conflicte polític” a Catalunya.

Aquest va ser el resultat de 2 hores i 30 minuts de reunió al Congrés entre les delegacions que van encapçalar el portaveu d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, i la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra.

El PNB adverteix ERC que si no arriba a un pacte amb el PSOE, Sánchez podria pactar amb la dreta

En dos comunicats per separat, ERC i PSOE van assenyalar que hi ha punts en comú que permeten impulsar aquesta negociació, i van anunciar que van acordar celebrar una nova reunió el dimarts dia 3 de desembre al Congrés.

Esquerra va assegurar que després d’aquesta “primera reunió que s’ha mantingut entre equips negociadors” la seua postura “continua sent negativa”, però va apuntar ja en un primer punt del comunicat que “les dos parts han establert un punt de partida comú al considerar la necessitat d’abordar un conflicte polític que és, essencialment, de naturalesa política”. “Malgrat que els diagnòstics de les parts no són coincidents”, segons Esquerra, les dos formacions “sí que comparteixen la necessitat de poder reprendre la via del diàleg entre partits i institucions, així com per implicar-hi la societat civil”.

Una terminologia molt semblant a la que apareixia al comunicat del PSOE, en el qual apuntava que en aquesta “primera aproximació” s’han constatat “diferències” però “també punts de trobada” i, en tot cas, “una voluntat compartida de diàleg que permeti desencallar la formació de govern i assegurar l’estabilitat política”.

Segons el PSOE, aquesta “estabilitat política” ha de permetre afrontar “una agenda de drets socials, la recuperació de drets civils i laborals retallats pel Partit Popular, la situació industrial a Catalunya i el conjunt d’Espanya, en particular al sector de l’automoció i també canalitzar el conflicte polític a Catalunya des del diàleg i l’enteniment institucional”.

En tot cas, Esquerra Republicana va insistir que la “solució democràtica” per a Catalunya passa per una taula de negociació que es fonamenti en quatre pilars: que sigui entre governs, sense apriorismes ni temes vetats, amb calendari i amb garanties de compliment. Unes condicions que no recull el comunicat del PSOE, que es limita a constatar que la reunió es va fer des d’un “ambient de diàleg constructiu i amb voluntat d’enteniment”, i que, en tot cas, és “un primer pas per poder treure el país de la situació de bloqueig”.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, es va mostrar ahir confiat que es conformi un Govern abans de la Nit de Nadal i és “optimista” respecte a la negociació amb ERC, encara que, va dir, “s’ha d’apostar per l’empatia i pel diàleg”. “Espero que la pròxima Nit de Nadal els espanyols puguin sopar amb un Govern”, va assegurar al Congrés, on va acudir a entregar la seua credencial com a diputat.

“Això va de treballar, el que s’ha de fer primer és tirar endavant la investidura, hem d’esforçar-nos per aconseguir prou suports”, va indicar Pablo Iglesias. “Aquí ha de treballar el PSOE però nosaltres també hem de treballar”, va assegurar Iglesias, la formació del qual fins ara havia assenyalat que eren els socialistes els qui havien de pilotar les negociacions. D’altra banda, la composició del futur Govern de coalició està molt avançat, a falta de concretar els últims serrells. És previsible que els comuns –que aporten set diputats– dirigeixin una de les carteres, probablement Universitats. El líder d’IU, Alberto Garzón, també aspira a ser ministre.

Altrament, el portaveu del PNB al Congrés del Diputats, Aitor Esteban, va demanar a PSOE i ERC responsabilitat i negociar “amb empatia” per aconseguir un acord al desembre sobre “unes condicions bàsiques” que facin possible la investidura. Els nacionalistes bascos adverteixen ERC que, si no és així, Sánchez pot acabar pactant amb la dreta.

El PP tem un “Estat fallit” si hi ha més “cessions” a Catalunya

El president del Partit Popular, Pablo Casado, va insistir ahir que no hi pot haver més transferències ni cessions a Catalunya i, de fet, va arribar a dir que seguir aquest camí pot portar a un “Estat fallit” en aquest territori.

tracking