SEGRE

PROCÉS MOBILITZACIONS

El síndic detecta “desproporció” en l'acció policial després de la sentència

Critica el tracte a alguns detinguts i destaca que la majoria de convocatòries van ser “pacífiques” || El Parlament publica oficialment la resposta a la resolució de l’1-O

Un mosso davant d’un grup de manifestants, la nit de la vaga del 18-O, a Barcelona.

Un mosso davant d’un grup de manifestants, la nit de la vaga del 18-O, a Barcelona.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va presentar ahir un informe que conclou que algunes actuacions dels agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional durant les protestes per la sentència de l’1-O van ser “desproporcionades”. En aquest sentit, Ribó va criticar el tracte rebut per alguns dels detinguts, que al seu parer va vulnerar el seu dret a la integritat moral i també va considerar “inacceptable” l’ús de pilotes de goma, que van provocar lesions oculars a diversos manifestants. Amb tot, va destacar que la major part de mobilitzacions, i les més multitudinàries, van transcórrer en un “clima pacífic i tranquil”. D’altra banda, va admetre que hi va haver altres manifestacions “minoritàries” que van comportar necessàriament la “reacció” de les forces de seguretat. Tanmateix, va subratllar que els agents “es van excedir”, en alguns casos, en l’ús de la força de dispersió.

D’altra banda, el mateix dia en què el butlletí oficial del Parlament va publicar la resolució aprovada aquesta setmana pels grups independentistes, malgrat les traves del Tribunal Constitucional, com a resposta a la resolució contra la cúpula del procés, el TC va donar llum verda als diputats de JxCat a la Cambra catalana perquè es personin contra la impugnació promoguda pel Govern central dels acords sobre autodeterminació aprovats a Catalunya. En paral·lel, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va citar com a testimoni el secretari general d’Hisenda, el republicà Albert Castellanos, en la causa contra el seu predecessor, Josep Lluís Salvadó, pel desenvolupament del fisc català en relació amb el procés independentista. Així mateix, la titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona va processar el delegat de la Generalitat a Suïssa, Manuel Manonelles, per malversació per autoritzar el pagament d’una campanya suposadament vinculada a l’autodeterminació. Igualment, també va acordar el processament d’Ignasi Genovés, exdirector general de Difusió, i de Teresa Prohias, directora de Serveis de la conselleria de Polítiques Digitals. Finalment, la defensa de Carles Puigdemont demanarà ajornar la vista a Bèlgica de la seua extradició fins després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre Junqueras.

tracking