SEGRE

MEDI AMBIENT CRISI

L'ONU 'encarrega' a la Cimera de Madrid actuar ràpid pel clima

El secretari general de les Nacions Unides adverteix que “aviat serà massa tard” per reaccionar || Reunió des d’avui amb delegacions de gairebé 200 països

Manifestants a Itàlia divendres passat en el Fridays For Future en defensa del medi ambient.

Manifestants a Itàlia divendres passat en el Fridays For Future en defensa del medi ambient.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de les Nacions Unides, el portuguès António Guterres, va instar ahir a Madrid els països a fer el salt a una nova era d’acció climàtica, perquè “el punt de no retorn és a la vista, se’ns llança a sobre”, va dir en una conferència prèvia a l’arrancada avui dilluns a la capital espanyola de la Cimera climàtica mundial, coneguda com COP25. Guterres va donar el tret de sortida a aquesta conferència, que reunirà a Madrid delegacions de gairebé 200 països, amb mig centenar de caps d’estat i de govern i d’organismes multilaterals, per impulsar una lluita global més ambiciosa contra la crisi climàtica. “Ja no és un problema a llarg termini”, els canvis climàtics estan ocorrent “molt més ràpid” del que avança la humanitat per frenar-los; “som en un forat i continuem cavant endins”, com si no hi hagués final, però “aviat serà massa tard per escapar”, va advertir Guterres.

L’impacte d’aquesta crisi climàtica és evident: els últims cinc anys han estat els més calorosos, els nivells del mar els més alts, els oceans s’acidifiquen, la biodiversitat està amenaçada; a més, els fenòmens extrems augmenten la seua freqüència i són més desastrosos, amb destrucció i cost de vides humanes que no deixa d’augmentar i amb sequeres que s’agreugen fins a nivells alarmants. Aquesta conferència obrirà la carrera dels països per augmentar l’ambició en les seues contribucions contra la crisi climàtica de cara a la COP26 a Glasgow (Regne Unit), en un moment d’enorme pressió social als governs perquè adoptin les recomanacions dels científics i redueixin dràsticament les emissions de gasos contaminants.

Més de 5.000 efectius de les forces de seguretat vetllaran perquè la cita se celebri sense incidents, tant a la seu dels actes a la Fira de Madrid (Ifema) com en les activitats paral·leles, com la mobilització prevista per divendres, organitzada per la plataforma Fridays For Future.

Divendres passat, centenars de milers de persones van participar en 129 ciutats d’Itàlia en aquesta cita en defensa del medi ambient, en aquesta ocasió també contra l’anomenat Black Friday, vist com un esdeveniment de pur consumisme.

tracking