SEGRE

PANORAMA

Crida unànime a frenar ja el canvi climàtic en l'inici de la cimera de Madrid

Guterres demana més “ambició” i Sánchez, un “punt d’inflexió” en les polítiques mediambientals || Nancy Pelosi desafia l’absent Donald Trump i defensa la reducció d’emissions contaminants

Mandataris presents ahir a la cimera de Madrid.

Mandataris presents ahir a la cimera de Madrid.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La XXV Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic va arrancar ahir a Madrid amb una crida unànime a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle amb l’objectiu d’aturar el canvi climàtic. Així, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va exigir als països més “ambició” per retallar els contaminants que emeten a l’atmosfera en un moment “crític” per a la lluita contra l’escalfament global. En aquest sentit, va apressar “tots, i especialment els principals responsables”, a impulsar un model de desenvolupament sostenible que satisfaci tant les necessitats de la generació actual com els de les venidores.

“Observo una nova determinació que em dóna esperances, però no acabo d’estar-ne segur”, va apuntar. Així mateix, Guterres va advertir que els indicis d’aquest fenomen són ja “inconfusibles”, alhora que es va pronunciar a favor d’una transició ecològica “justa”. “És millor subsidiar les famílies amb necessitats que combustibles fòssils.”

Brussel·les vol emetre el 2050 tant diòxid de carboni com quantitat puguin retirar les plantes

En sintonia amb les seues paraules, el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, que abans de la inauguració es va entrevistar amb el mateix Guterres i amb els líders europeus desplaçats a Madrid per a l’ocasió, va assegurar que l’Estat espanyol està “preparat” per “fer un pas endavant” i “incrementar la reducció d’emissions” perquè “o marquem un punt d’inflexió o deixarem enrere el de no-retorn”. “Només un grapat de fanàtics nega ja l’evidència del canvi climàtic”, va afirmar. Amb tot, l’objectiu de Sánchez és aconseguir que els Estats de la UE assumeixin unànimement el compromís d’assolir la neutralitat de les emissions de carboni el 2050, segons van explicar fonts governamentals.

Arran d’això, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar que impulsarà al març la “primera llei europea del clima” per aconseguir aquest objectiu. “Serà la nova estratègia de creixement d’Europa, reduirem emissions, crearem ocupació i millorarem la qualitat de vida”, va subratllar, la qual cosa afectarà l’emissió en els principals sectors productius. Tanmateix, “quan algú esmenti els costos, cal dir que més ens costaria no fer res”, va sentenciar la mandatària comunitària.

I és que la cimera de Madrid, que durarà fins al dia 13 i que hauria d’haver-se celebrat a Xile, país que va renunciar a allotjar-la per la crisi social en la qual es troba immers des de fa més d’un mes, porta per títol “el moment d’actuar”.

“No és un eslògan, el món ens està mirant i és temps d’actuar”, va remarcar la presidenta de la cimera i ministra xilena de Medi Ambient, Carolina Schmidt. La meta és que els estats es comprometin amb objectius més ambiciosos que els acordats en la cimera de París de fa quatre anys, que van consistir a limitar l’escalfament a 1,5 graus fins a final de segle (vegeu el desglossament inferior).

En una cita en què participen 25.000 representants de 196 estats, empreses i ONG, va ser ahir present la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, la demòcrata Nancy Pelosi, que va defensar la reducció d’emissions com a pas indispensable per frenar el canvi climàtic malgrat les polítiques de l’administració de Donald Trump, encaminades a desmantellar la protecció del medi ambient impulsada durant l’era de Barack Obama.

“La idea de treballar junts és importantíssima”, va afegir la demòcrata, alhora que es va comprometre que el legislatiu nord-americà “prengui la iniciativa” en matèria mediambiental.

“Aquest planeta és la creació de Déu i tenim el deure de cuidar-lo”, va concloure.

tracking