SEGRE

ÀSIA DIPLOMÀCIA

La Xina prohibeix a naus dels EUA atracar a Hong Kong

En resposta al suport de Washington a les protestes estudiantils || Els dos països continuen negociant en plena guerra comercial

Membres antiavalots hongkonguesos diumenge.

Membres antiavalots hongkonguesos diumenge.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xina va respondre ahir a l’aprovació pels EUA de dos lleis de suport a les protestes hongkongueses amb la prohibició de l’escala de vaixells i aeronaus militars nord-americanes a Hong Kong, cosa que deteriorar encara més les relacions bilaterals i, així, les possibilitats d’una solució a la guerra comercial que enfronta les dos superpotències.

Tot just tres dies després que el president dels Estats Units, Donald Trump, validés l’anomenada “llei de Drets Humans i Democràcia de Hong Kong” –per la qual Washington podrà sancionar funcionaris xinesos per la seua actuació en les protestes–, Pequín va contestar ahir mateix prohibint fer escala a vaixells i aeronaus militars nord-americanes a la ciutat i, alhora, amb un augment de sancions a ONG nord-americanes.

La Xina també sancionarà ONG nord-americanes com Human Rights Watch

La Xina ha rebutjat en ocasions en el passat atorgar permisos als vaixells dels EUA per fer escala a Hong Kong, l’última vegada a l’agost, quan no va permetre que un destructor recalés a la ciutat amb l’argument de la tensió causada per les protestes.

Des del traspàs de la sobirania britànica sobre Hong Kong a la República Popular de la Xina el 1997, els permisos perquè atraquin vaixells o aterrin avions han anat reduint-se cada vegada que sorgien friccions entre els dos països.

Però la resposta xinesa no es va quedar allà. El Govern comunista sancionarà a més diverses ONG nord-americanes, entre aquestes la coneguda associació de vigilància dels drets humans Human Rights Watch (HRW).

L’escalada del deteriorament en les relacions es produeix quan els dos països es troben encara negociant la primera fase d’un acord de resolució de la guerra comercial per al qual Pequín demana que Washington retiri diversos aranzels sobre els seus productes, segons els mitjans oficials xinesos.

El president del Comitè Judicial de la Cambra Baixa, el demòcrata Jerrold Nadler, havia convidat els advocats de Trump a participar en la primera audiència pública que durà a terme el panell que dirigeix, programada per demà dimecres.

La Casa Blanca no participarà en la vista sobre el procés a Trump

La Casa Blanca va anunciar diumenge que no pensa participar en la primera audiència pública a què havia estat convidada dins de la investigació de la Cambra de Representants per a un judici polític al president nord-americà, Donald Trump, una decisió que posa en relleu la seua voluntat de deslegitimar aquesta indagació de la Cambra Baixa.

tracking