SEGRE

INSTITUCIONS DEFENSA

L'OTAN considera per primer cop com un “desafiament” l'auge de la Xina

L’organització s’aferra a la defensa col·lectiva per mantenir la unitat || Enxampen Trudeau, Johnson i Macron burlant-se de Trump, que se’n va abans de temps

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, al costat de Trump i Johnson, ahir.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, al costat de Trump i Johnson, ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders dels estats membres de l’OTAN van tancar la cimera commemorativa del 70 aniversari de la fundació de l’organització en el marc d’una de les pitjors divisions dels aliats des del final de la II Guerra Mundial. “Solidaritat, unitat i cohesió són els principis pedra angular de la nostra aliança. Un atac contra un aliat serà considerat un atac contra tots”, van assenyalar els mandataris al finalitzar la reunió, que ha durat dos dies i es va desenvolupar a Watford, al nord-est de Londres. En aquesta línia es va pronunciar l’amfitrió, el primer ministre britànic, Boris Johnson, que va subratllar que “mentre estiguem junts, ningú podrà derrotar-nos i ningú podrà començar una guerra”. A les ja habituals crítiques contra les “accions agressives” de Rússia, que poden suposar una “amenaça” per a l’OTAN, els líders van definir per primera vegada com una “amenaça” l’auge de la Xina. Tanmateix, també van qualificar d’“oportunitat” el creixent poder del règim de Pequín. En tot cas, van advocar per “respondre junts a aquest desafiament”.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va ser el protagonista de la cimera. I és que les càmeres van captar una escena en la qual Johnson, el premier canadenc, Justin Trudeau, i el president francès, Emmanuel Macron, al costat de la princesa Anna d’Anglaterra, burlant-se aparentment de l’inquilí de la Casa Blanca. Aquest fet no va agradar gens a Trump, que va marxar de Watford sense passar per la sala de premsa, tan aviat com va acabar amb totes les reunions bilaterals. No obstant, va aprofitar per arremetre contra Trudeau, que va acusar de tenir “dos cares”. “Té dos cares. És un paio agradable, però la veritat és que li he cridat l’atenció pel fet que no està pagant el 2% del PIB a l’OTAN i imagino que no està gaire content per això”, va afirmar.

L’OTAN denuncia les “accions agressives” de Putin i afirma que poden ser una “amenaça” El judici polític entra en una nova fase i el comitè de Justícia truca a juristes perquè es posicionin

Per la seua part, el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va assegurar que Espanya és un soci “fiable, responsable i solidari” a l’OTAN i va destacar la seua experiència en la lluita antiterrorista.

tracking