SEGRE

SOCIETAT

El Consell d’Europa demana a Bòsnia de tancar "el pitjor camp de migrants del continent"

Unes 600 persones estan allotjades a precàries tendes

El Consell d'Europa demana a Bòsnia de tancar

El Consell d'Europa demana a Bòsnia de tancar "el pitjor camp de migrants del continent"EFE/EPA/FEHIM DEMIR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissària del Consell d’Europa per als drets humans, Dunja Mijatovic, ha mostrat avui la seua "consternació" per les condicions "inhumanes i inacceptables" a l’improvisat campament d’immigrants de Vucjak, al nord-oest bosnià, i va exigir la seua clausura i l’evacuació de les persones que malviuen allà.

"A Vucjak he vist el que mai abans no havia vist. És la pitjor situació d’Europa. Tenir la gent en aquestes condicions és inhumà i inacceptable", va advertir Mijatovic en roda de premsa a Sarajevo, després de visitar en els dies passats aquest campament i diversos centres d’acolliment de migrants a Bòsnia i Hercegovina.

"Les autoritats no tenen cap pretext per no intervenir. La situació pot solucionar-se només amb la completa clausura de Vucjak. L’Estat ha d’assegurar millors condicions d’acollida, sobretot al cantó d’Una-Sana", va indicar.

Aquest cantó del nord-oest bosnià és el més afectat per la crisi migratòria a Bòsnia i Hercegovina, i els seus dirigents han rebutjat el tancament de Vucjak fins que el Govern central proporcioni les capacitats d’allotjament en altres regions del país per reallotjar els migrants.

Unes 600 persones -sobretot procedents de l’Orient Mitjà que busquen arribar a Europa Occidental- estan allotjades a precàries tendes en aquest camp, instal·lat sobre un antic abocador d’escombraries, envoltat de camps de mines i sense aigua corrent ni electricitat.

La situació ha empitjorat encara més en els últims dos dies per les temperatures sota zero i la neu, el pes de la qual va fer caure diverses tendes i ha convertit l’entorn en un fangar.

Des de dimarts passat, els migrants rebutgen el menjar que els proporciona diàriament la Creu Roja local en senyal de protesta per l’empitjorament de la situació.

L’ONU va qualificar en diverses ocasions el camp d’"absolutament inadequat" i "inhumà", i també la Unió Europea (UE) ha demanat l’evacuació dels immigrants de Vucjak a una altra localitat i el seu tancament.

El camp es va crear la primavera passada, després de les protestes dels ciutadans de Bihac per la presència de migrants als carrers i parcs. Les autoritats s’han desentès després de la situació i aquestes persones només reben ajuda d’organitzacions humanitàries.

El camp es troba a prop de la frontera de Croàcia, on els migrants proven de passar amb la intenció d’assolir algun país ric de la UE.

Mijatovic va declarar que altres centres d’acolliment que ha visitat, com Bira i Sedra, al nord-oest, i Usivak, a prop de Sarajevo, "ofereixen en certa mesura millors condicions".

Va demanar "d’assegurar millor ajuda humanitària, però també el registre dels migrants".

"L’Estat no s’ha involucrat en absolut per ajudar el cantó Una-Sana", va denunciar.

"A Bòsnia i Hercegovina hi ha en aquest moment uns 8.000 migrants, i ningú no pot dir-me que a aquesta gent no es pugui ajudar de la forma adequada", va assenyalar.

D’altra banda, el ministre bosnià de Seguretat, Dragan Mektic, ha assegurat avui que dilluns vinent començarà la reubicació dels migrants de Vucjak.

Va indicar que es prepara un nou centre d’acolliment en les proximitats de Sarajevo per alleujar la pressió sobre el cantó nord-occidental, va informar Radio Europa Libre al seu web en bosnià.

El Consell d'Europa demana a Bòsnia de tancar

El Consell d'Europa demana a Bòsnia de tancar "el pitjor camp de migrants del continent"EFE/EPA/FEHIM DEMIR

El Consell d'Europa demana a Bòsnia de tancar

El Consell d'Europa demana a Bòsnia de tancar "el pitjor camp de migrants del continent"EFE/EPA/FEHIM DEMIR

tracking