SEGRE

NEGOCIACIÓ PARTITS

ERC descarta pactar amb el PSOE abans de la decisió sobre la immunitat d'Oriol Junqueras

El TJUE determinarà d’aquí a deu dies si el líder dels republicans té la condició d’eurodiputat a tots els efectes || Iceta assegura que “no hi ha pressió” per acordar la investidura abans de Nadal

Sánchez observa Rufián al Congrés, en una imatge d’arxiu.

Sánchez observa Rufián al Congrés, en una imatge d’arxiu.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general adjunta d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta, va assegurar ahir que és “molt difícil” que tanquin un acord amb el PSOE per facilitar la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern central abans del pròxim dia 19, data en la qual el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sentenciarà si el líder dels republicans, Oriol Junqueras, té la condició plena d’eurodiputat des que va ser elegit en els comicis del 26 de maig passat i, per tant, gaudeix d’immunitat. En declaracions al diari Ara, Vilalta va explicar que han constatat que els socialistes “van seriosament” i que hi ha “una certa voluntat d’anar avançant”. No obstant, va subratllar que “l’important no és que hi hagi un acord ràpid, sinó que sigui ferm i amb compromisos clars”. D’aquesta manera, va apressar el PSOE a “canviar de carril i abandonar el de la repressió i la judicialització” una vegada que ha reconegut que el conflicte català és “polític”, i va advertir que “no som aquí per pactar investidures o facilitar governs, sinó per ser útils i activar la taula de negociació”. “Només que cessi una mica la repressió ja valdrà la pena”, va concloure Vilalta.

Per la seua banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va dir que “no hi ha pressió” per arribar a un acord d’investidura abans d’una data concreta i va admetre que “tot depèn” dels republicans. “És la seua decisió i la seua responsabilitat. O aquest govern o terceres eleccions, amb el perill d’una alternativa de dretes”, va remarcar. A més, va lamentar que JxCat estigui més a prop del “bloqueig” que de l’entesa amb els socialistes.

JxCat demana un diàleg “sense línies roges” amb Catalunya i Turull dubta de la credibilitat de Sánchez

El president demana unitat a la “gent, institucions i entitats” per celebrar “sense excuses” una altra consulta

En paral·lel, el conseller de Territori, Damià Calvet, de JxCat, va exigir al PSOE el reconeixement dels presos i dels exiliats com a interlocutors, i també va plantejar la figura d’un “mediador” o “relator” que impulsi el diàleg entre la Generalitat i el futur Govern central.

En vigílies de la reunió que tindrà lloc avui a Brussel·les entre Carles Puigdemont, el president de la Generalitat, Quim Torra, i els parlamentaris de JxCat al Congrés, el Senat i el Parlament, Calvet va advertir Sánchez que “no estem parlant ni d’abstenció ni de vot en contra en la investidura, sinó que estem parlant de conceptes i d’iniciar un diàleg sense línies roges”. D’altra banda, Jordi Xuclà, exdiputat del PDeCAT al Congrés, es va pronunciar a favor de facilitar la investidura de Sánchez com a president del Gabinet central, alhora que va criticar que alguns parlamentaris de JxCat “repudiïn l’històric espai de CDC”. Per la seua part, Jordi Turull, que va encapçalar la llista de JxCat a Lleida el 28-A i està a la presó per l’1-O, va alertar que, “vista la credibilitat de Sánchez, no li podem pagar per endavant”.

Segons va avançar ahir el Diari d’Andorra, no han transcendit els motius pels quals el representant del Principat s’ha mudat a la secció primera del TEDH, encara que els trasllats són habituals i és la presidència qui els aprova o no després d’escoltar els arguments de qui ho sol·licita. L’any 2018, el jutge Pastor Vilanova ja va participar en algunes causes que afectaven l’Estat espanyol.

Mentre les negociacions per a la investidura entren en una setmana decisiva, amb la reunió de demà entre el PSOE i ERC a Barcelona i la ronda de consultes de Felip VI amb els partits del Congrés de cara a proposar o no un candidat per a la presidència del Govern central, el president de la Generalitat, Quim Torra, va advocar ahir per “fixar en l’horitzó” la celebració d’un nou referèndum d’autodeterminació a Catalunya. “Hem d’avançar, fixar un horitzó, tornar a fer-ho”, va manifestar. En aquest sentit, va explicar que veu possible organitzar una altra consulta “amb la força de tothom, de la gent, de les entitats i de les institucions, sense por i sense excuses”. Tanmateix, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va apressar Torra a anticipar les eleccions catalanes perquè el president no és un “interlocutor vàlid”. “Tenim un problema polític, que és el president de la Generalitat”, va assegurar perquè, al seu parer, l’autoritat de Torra no és respectada ni dins ni fora del Govern. Per contra, va lamentar que pugui ser condemnat per no retirar un llaç groc del Palau de la Generalitat. “No seria una bona notícia que deixés de ser president perquè l’inhabilitin per una pancarta”, va manifestar.

En un altre ordre de coses, mentre el president del Parlament, Roger Torrent, va confiar que Oriol Junqueras pugui ser candidat en les pròximes eleccions catalanes. Es preveu que aquesta setmana la junta de tractament abordi la classificació dels líders del procés en el règim penitenciari que correspongui.

tracking