SEGRE

PP i Vox, a favor de grup propi d'ERC i EH Bildu al Congrés

Vista de l'hemicicle del Congrés.

PP i Vox, a favor de grup propi d'ERC i EH Bildu al CongrésEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants del PP i de Vox a la Mesa del Congrés van votar a favor de què ERC i EH Bildu tinguin grup parlamentari propi malgrat estar en contra de la llista oficial de parlamentaris, a causa dels acataments que van fer servir els diputats d’ambdós partits. Diverses fonts de la mesa del Congrés han informat a l’agència Efe sobre aquest fet, ocorregut durant la reunió de dijous passat de la Mesa de la Cambra, la primera de la nova legislatura.

Fonts del PP ho han confirmat; de Vox no han respost. Les fonts del PP expliquen que les votacions de la constitució dels grups i de la publicació al Butlletí de les Corts de la llista de 350 diputats són independents. Si bé els dos són preceptius per a l’inici de la legislatura, les fonts puntualitzen que si es consideren il·legítims els acataments dels 13 diputats d’ERC i dels 5 de Bildu en la sessió constitutiva del Congrés de dimarts passat, els seus grups quedarien "revocats".

Efe ha tingut accés a gran part de l’ordre del dia de la primera reunió de la Mesa, en el que figuren aspectes essencials per posar en marxa el Congrés. En el punt sobre la constitució dels nous grups parlamentaris, els nou integrants de la Mesa van supervisar els escrits que per a tal finalitat s’havien presentat fins aquell moment.

Quan la reunió es va celebrar, dijous passat a les 13.00 hores, PSOE, Vox, Cs, PP, PNB, EH Bildu i ERC, per aquest ordre, l’havien registrat. Tots compleixen els requisits que estableix el reglament del Congrés, i per això, a la Mesa hi va haver unanimitat per donar-los l’"ok". Ara bé, tal com reconeixen diverses fonts presencials, va sorprendre que els dos representants del PP, Ana Pastor i Adolfo Suárez Illana, i el de Vox, Ignacio Gil Lázaro, votessin a favor de les peticions d’ERC i de Bildu per erigir-se en grupos. Perquè poc després, en un altre punt de l’ordre del dia, PP i Vox van rebutjar les fórmules d’acatament de la Constitució que van fer servir diversos diputats, entre ells, els de la formació independentista catalana i els del partit independentista basc.

Per això, van votar en contra de publicar al Butlletí de les Corts la llista dels 350 diputats de la XIV legislatura. Un altre assumpte abordat va ser l’aprovació dels sous que percebran els diputats des del mateix dia de les elecciones. Els elegits en els comicis del 10 de novembre començaran a cobrar després de constituir-se el Congrés el passat dia 3, però la primera retribució que se’ls confereixi no inclourà només el present mes, sinó que es remuntarà a la data de les eleccions.

Les fonts confirmen que la quantitat serà la mateixa que en l’anterior legislatura, això és, una assignació comuna per als diputats de 2.981,86 euros al mes, a la qual se sumaran els complements derivats del càrrec que exerceixin. La Mesa és l’únic òrgan del Congrés ja format, per la qual cosa els seus nou integrants percebran diferents complements per això, des dels 3.257 euros de la presidenta als 1.002 dels secretaris. A part, les despeses de representació i els de lliure disposición. Totes les quantitats es mantindran, també per quan es creuen els grups parlamentaris i les comissions.

De la mateixa manera, seguirà sense variació la indemnització per als diputats que hagin estat elegits en circumscripcions de fora de Madrid, uns 1.921 euros, o la que s’atribueix als quals hagin estat elegits a Madrid, 917.Igualmente, s’han preservat la dotació dels gabinets dels integrants de la Mesa i la posada a disposició de 311 assistents de la Cambra per al treball diari dels diputats, distribuïts en els mateixos paràmetres que en la legislatura anterior, és a dir, gairebé un per diputat (0,9).

Els grups parlamentaris que validi la Mesa cobraran 29.026 euros al mes, i a més una quantitat variable en funció del nombre d’escons; aquesta es fixarà sobre la base d’1.670,17 euros mensuals per diputat.

L’aprovació de totes les quantitats ressenyades fins ara va ocupar un punt de l’ordre del dia, però abans es van tractar altres. D'una banda, ajornar l’obertura solemne de la legislatura, amb presència dels reis, a quan hi hagi investidura.

Per un altre, situar el dia 11 el final del termini per a la constitució dels grups.

tracking