SEGRE

PANORAMA

ERC frena les expectatives del PSOE i retarda al gener una possible investidura de Sánchez

Els equips negociadors dels socialistes i dels republicans es reuneixen avui a Barcelona || Laura Borràs adverteix que “difícilment” es trobarà una solució a Catalunya deixant “al marge” JxCat

Moment de la reunió que es va fer ahir a Bèlgica amb Torra i Puigdemont al capdavant.

Moment de la reunió que es va fer ahir a Bèlgica amb Torra i Puigdemont al capdavant.JXCAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els republicans d’ERC van allunyar ahir la possibilitat que hi hagi un govern abans d’acabar l’any i van demanar nous gestos al PSOE en la vigília de la reunió d’aquestes dos formacions a Barcelona i de la ronda de consultes del rei amb els partits per sondejar les seues posicions davant de la investidura de Sánchez. “No es pot negociar ni avançar amb presses, anem al gener, veiem molt complicat un acord abans de Nadal, gairebé impossible, perquè l’acord encara és lluny”, va dir la portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, en roda de premsa posterior a la reunió de la direcció del partit. Després de puntualitzar que tampoc creu que la investidura tingui lloc entre Nadal i finals d’any, Vilalta va subratllar que, si el PSOE té pressa, ha “de fer gestos”.

Entre les raons per les quals ERC sembla que no tingui pressa hi ha diverses decisions pendents al front judicial com, per exemple, la forma com actuarà la Fiscalia o la decisió sobre la immunitat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, que pugui dictar el proper dia 19 el Tribunal de Justícia de la UE. A tot això s’ha d’afegir el congrés dels republicans catalans previst per als dies 20, 21 i 22 d’aquest mes. No obstant, ERC manté la reunió amb els socialistes avui dimarts, la tercera que celebren per intentar atansar posicions de cara a la investidura de

Membres del PSOE i ERC van tenir ahir una reunió secreta a Barcelona un dia abans de l’oficial

Sánchez

i la primera que tindrà lloc a Barcelona.

En aquesta trobada, Vilalta, que forma part de l’equip negociador del partit, va avançar que ERC posarà sobre la taula les que denomina “quatre potes prioritàries” per als republicans. Es tracta, en concret, del reconeixement que hi ha un conflicte polític entre Catalunya i l’Estat, que es pugui parlar de tot, inclòs el final de la repressió i el dret d’autodeterminació, que hi hagi un calendari de negociacions i que hi hagi garanties de compliment dels acords.

Per la seua part, la portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, va advertir des de Brussel·les que un acord entre PSOE i ERC per facilitar la investidura de Pedro Sánchez no inclourà una solució “efectiva” per a Catalunya si no té en compte les pretensions de JxCat.

Així ho va assegurar en una roda de premsa després de participar en una reunió de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i de l’actual president, Quim Torra, amb els diputats de JxCat al Parlament, al Congrés i al Senat.

“Volem parlar del dret d’autodeterminació, de la manera en la qual la podem exercir, de la repressió i de certs drets humans que es vulneren”, va asseverar. Després d’una primera trobada entre PSOE i JxCat dimecres passat, Borràs va revelar que Adriana Lastra va citar el seu grup parlamentari a una nova reunió aquesta setmana, per a la qual encara no hi ha data confirmada.

Pel que fa a la possible divisió entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana respecte a la investidura de Sánchez, Borràs va assegurar que els dos partits “ja han votat diferent en altres ocasions”.

Amb el Congrés més fragmentat que mai, pel Palau de la Zarzuela passaran els representants de divuit formacions polítiques, i els d’altres quatre han rebutjat formar part de la llista.

Dos d’ells han estat habituals a l’hora de declinar la seua presència en aquesta ronda, ERC i EH Bildu, i en aquesta ocasió s’hi han sumat la CUP i el BNG. El rei començarà les consultes el mateix dia en què els negociadors de PSOE i ERC es reuniran a Barcelona per intentar avançar en un acord que comporti l’abstenció dels diputats independentistes i, en conseqüència, permetin la reelecció de Sánchez. Quan el rei finalitzarà demà dimecres la ronda, ja se sabrà si la seua previsible proposta de Sánchez com a candidat té aparences de desembocar o no en una imminent investidura. Si el rei planteja la candidatura de Sánchez i aleshores ERC ha revelat les seues intencions i ha confirmat l’abstenció, la convocatòria de la sessió d’investidura podria ser qüestió de dies.

tracking