SEGRE

EUA ESCÀNDOL POLÍTIC

Els demòcrates acusaran Trump d'abús de poder i d'obstrucció

Càrrecs contra el president dins de l’‘impeachment’ per l’escàndol d’Ucraïna || ‘The Washington Post’ destapa les “mentides” sobre la guerra a l’Afganistan

El cap de la Comissió Judicial de la cambra baixa, Jerry Nadler, va informar dels càrrecs contra Trump.

El cap de la Comissió Judicial de la cambra baixa, Jerry Nadler, va informar dels càrrecs contra Trump.EFE/SHAWN THEW

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra de Representants dels Estats Units ha decidit acusar el president del país, Donald Trump, de dos càrrecs –abús de poder i obstrucció al Congrés– en el procés d’impeachment que es desenvolupa en contra seu, segons va avançar ahir el cap de la Comissió Judicial de la cambra baixa, Jerry Nadler.

Sobre el primer càrrec, va explicar que “és una ofensa processable per a un president exercir els poders del seu càrrec per obtenir un benefici personal inapropiat, ignorant o perjudicant l’interès nacional”. I “això és exactament el que va fer Trump quan va pressionar Ucraïna perquè interferís en les eleccions presidencials del 2020”, va afirmar. Quant al càrrec d’obstrucció al Congrés, va argumentar que “un president que es declara per sobre de la justícia, per sobre del poble nord-americà i per sobre del poder d’impeachment del Congrés és un president que es creu per sobre de la llei”.

El cap de la Comissió d’Intel·ligència, Adam Schiff, que presideix al seu torn la comissió encarregada d’investigar l’impeachment –integrada per les d’Intel·ligència, Exteriors i Revisió i Reforma–, va considerar que no processar Trump faria els congressistes “còmplices dels seus abusos”. “No teníem elecció”, va afirmar.

La Comissió Judicial es reunirà a finals d’aquesta setmana per aprovar oficialment el plec de càrrecs, que contindrà aquests dos delictes, després de la qual cosa passarà al ple de la Cambra de Representants, que decidirà per majoria simple si envia a judici Trump, cosa que seria l’impeachment en sentit estricte. En cas d’aprovar-ho, el judici contra Trump se celebraria al Senat –amb majoria republicana–.

D’altra banda, diversos alts funcionaris del departament de Defensa dels Estats Units han mostrat preocupació i han criticat l’estratègia que han dut a terme els diferents governs (George W. Bush, Barack Obama i Donald Trump) en relació amb el seu paper durant la guerra de l’Afganistan, tal com ha destapat el diari The Washington Post, que evidencia la diferència entre l’optimisme oficial i la percepció real del fracàs en el conflicte armat més llarg de la història del país.

tracking