SEGRE

PANORAMA

PSOE i ERC atansen posicions i veuen avanços per “encarrilar el conflicte polític” català

Aposten pel “respecte i reconeixement institucional mutu” || JxCat aparca al Parlament una altra moció sobre l’exercici de l’autodeterminació i la CUP censura que donin “estabilitat” a l’Estat

Reunió dels equips negociadors d’ERC i del PSOE, ahir, a Barcelona.

Reunió dels equips negociadors d’ERC i del PSOE, ahir, a Barcelona.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els equips negociadors del PSOE i d’ERC van fer ahir a la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) la tercera reunió pública de cara a desbloquejar la investidura de Pedro Sánchez. Al finalitzar la trobada, aquestes dos formacions van fer públic un comunicat en el qual van manifestar que, en el marc d’un “clima de cordialitat”, van aconseguir “avanços en la definició dels instruments necessaris per encarrilar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya”. En aquest sentit, van advocar per resoldre el procés “des del respecte i el reconeixement institucional mutu”, en una cita que també va servir per parlar sobre la “recuperació de drets socials, civils i laborals”. Així les coses, la vicepresidenta de l’Executiu central en funcions, Carmen Calvo, va assegurar que encara queda “molt mes al davant” per aconseguir amb els d’Oriol Junqueras un “acord raonable”. Tanmateix, el titular de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va deixar clar no s’avindran a amnistiar els presos perquè “no es preveu en el marc constitucional”. Amb tot, al si del PSOE van sorgir veus contràries a un pacte amb ERC i a favor d’entendre’s amb PP i Cs. En aquesta línia, el president aragonès, Javier Lambán, va dir que ERC és un “partit indesitjable per a la governabilitat”. També la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va apostar per una abstenció de PP i Ciutadans per no “dependre” de l’independentisme.

En paral·lel, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va anunciar que retiren una moció al Parlament que insistia a exercir l’autodeterminació per “facilitar” la negociació amb el PSOE. Per la seua banda, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va insistir que són els partits i no la Generalitat els que dirigeixen les negociacions. A més, va avisar que el conflicte no estarà “ben solucionat” si JxCat no participa en aquesta resolució. Al seu torn, la diputada de la CUP Maria Sirvent va criticar que ERC i JxCat donin “estabilitat” a l’Estat, i els CDR van fer una pintada davant de la seu dels republicans amb el lema “l’autodeterminació és un dret, no es negocia”.

madrid

Felip VI va començar ahir, amb els partits minoritaris, la primera jornada de la vuitena ronda de consultes en cinc anys i mig de regnat. Així doncs, el monarca va rebre els representants de Fòrum Astúries, Terol Existeix, Partit Regionalista Càntabre, Compromís, UPN, Nova Canàries-Coalició Canària, en Comú i Més País-Equo. “Anem pel bon camí per desbloquejar la investidura”, va assegurar al finalitzar la trobada el diputat de Compromís, Joan Baldoví. També el representant dels regionalistes de Cantàbria, José María Mazón, va traslladar el rei que donarà suport a Sánchez, tot i que va avisar que no acceptarà que el PSOE negociï l’indult dels presos del procés o un referèndum a Catalunya. Així mateix, el diputat de Terol Existeix, Tomás José Guitarte, va dir que és “urgent” la investidura. Avui, el monarca seguirà els contactes amb IU, PNB, En Comú-Podem, JxCat, Cs, Unides Podem, Vox, PP, i PSOE. Després, en funció dels suports amb què compti Pedro Sánchez, decidirà si el proposa com a candidat a la presidència del Govern central. Algunes fonts apunten que, en cas de ser així i haver-hi acord amb ERC, fins i tot es podria celebrar la sessió d’investidura el 28 i el 30 d’aquest mes.

Reunió dels equips negociadors d’ERC i del PSOE, ahir, a Barcelona.

Reunió dels equips negociadors d’ERC i del PSOE, ahir, a Barcelona.EUROPA PRESS

tracking