SEGRE

PANORAMA

Sánchez accepta ser candidat a la investidura sense tenir assegurats encara els vots d'ERC

Batet té a les seues mans elegir la data perquè el líder socialista se sotmeti al Congrés || El president del Govern en funcions parlarà a la fi amb Torra després de més d’un mes negant-se a agafar-li el telèfon

El rei i Pedro Sánchez, camí de la reunió per tractar la investidura.

El rei i Pedro Sánchez, camí de la reunió per tractar la investidura.CASA REAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ja és oficialment candidat, per tercera vegada, a la investidura i sense que tingui assegurats els vots necessaris mentre continua negociant amb Esquerra. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va informar ahir a la nit que el rei ha designat el president en funcions, una vegada conclosa la ronda de consultes duta a terme a la Zarzuela amb les formacions parlamentàries. La data del debat parlamentari de la investidura depèn ara de la presidenta del Congrés, que supedita el calendari a les negociacions del ja candidat amb els grups. Pot prendre el seu temps perquè en la legislació no hi ha un termini concret per convocar aquest ple. Sánchez va anunciar després d’acceptar la comanda del rei, que convocarà dilluns vinent Pablo Casado (PP) i Inés Arrimadas (Cs) al Congrés dels Diputats per tenir sengles reunions. La portaveu del Grup Socialista al Congrés, Adriana Lastra, es reunirà amb la resta dels partits de la Cambra Baixa. L’objectiu, va dir Sánchez, és veure si poden conjuntar una majoria que permeti la formació d’un Govern. A més, Pedro Sánchez també citarà el president de la Federació de Municipis i Províncies i tots els presidents autonòmics. Això suposarà parlar a la fi amb el president de la Generalitat, Quim Torra, després que aquest faci més d’un mes que denuncia que el president espanyol en funcions no li agafa el telèfon. Les converses, va dir, tindran lloc a partir de la setmana que ve perquè avui i demà té a Brussel·les un Consell Europeu sobre el pressupost comunitari i el Brexit. Després de reunir-se amb el monarca, el líder de Podem i que seria vicepresident del Govern de coalició, Pablo Iglesias, va refredar la possibilitat d’un acord ràpid d’investidura, tot i que es va mostrar optimista. Va assegurar que les negociacions amb ERC van “en la bona direcció” encara que hi pugui haver “dificultats”. Alberto Garzón (IU), que aspira a ser al Consell de Ministres, va dir que falten “alguns serrells” de la negociació PSOE-ERC i va demanar “paciència”.

Les reunions dels líders polítics amb el rei no van oferir sorpreses. En nom del PP, Pablo Casado va assegurar que Pedro Sánchez “ha creuat el Rubicó” en la seua negociació amb ERC i creu que si fracassa i no aconsegueix ser investit president del Govern “ha de deixar pas”. Al seu entendre, ha quedat “clar que Sánchez és el tap” perquè per “culpa” seua Espanya es troba en “un bloqueig permanent”.

Sánchez convocarà dilluns Casado i Arrimadas i Lastra es reunirà amb tots els partits

JxCat es manté en el ‘no’ a Sánchez, tot i que veu “avenços” en la postura dels socialistes

El president de Vox, Santiago Abascal, creu que el “front popular” que sumin PSOE, Unides Podem i ERC per a la formació de Govern serà “una declaració de guerra per a molts espanyols” i va confirmar l’“oposició frontal” del seu partit.

La portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, va insistir en la defensa d’un pacte entre el PSOE, el Partit Popular i Ciutadans no només per investir Pedro Sánchez, sinó per oferir “estabilitat” a Espanya. Trucarà per telèfon a Sánchez per demanar-li que posi data a la reunió a tres amb Casado que li va sol·licitar fa més d’una setmana.

En nom de JxCat, la portaveu en el Congrés, Laura Borràs, va afirmar que, des del punt de vista “lingüístic”, el PSOE està fent “petits avenços” en el seu diagnòstic del que succeeix a Catalunya, i continua a l’espera de mantenir un nou contacte amb els de Pedro Sánchez aquesta mateixa setmana.

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, insta ERC i Junts a tancar ja acord amb Sánchez i posposar detalls “secundaris” de taula de diàleg.

El PNB confia que el pacte PSOE-ERC arribi a ser una realitat i està disposat a apuntalar la investidura.

El rei i Pedro Sánchez, camí de la reunió per tractar la investidura.

El rei i Pedro Sánchez, camí de la reunió per tractar la investidura.CASA REAL

tracking