SEGRE

ECONOMIA LABORAL

El Govern proposa un SMI català de referència de 1.239 euros al mes

Un 37,7% més alt que l’estatal, segons la Generalitat || Aragonès emplaça el sector públic i la negociació col·lectiva a fixar un calendari per a la implementació

Chakir el Homrani i Pere Aragonès, ahir en roda de premsa.

Chakir el Homrani i Pere Aragonès, ahir en roda de premsa.AINA MARTÍ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va proposar ahir situar el salari mínim català de referència (SMR) en els 1.239,5 euros –17.353 € anuals en 14 pagues–, fet que suposa un 37,7% més que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fixat per l’Estat. Així ho va anunciar el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, al costat del conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la secretària d’Economia, Natàlia Mas.

Aragonès va explicar que l’objectiu és augmentar el poder adquisitiu de la classe treballadora i acabar amb la pobresa a la feina, i va defensar que malgrat no poder fixar per llei la seua implementació, el poden impulsar a través de la negociació col·lectiva, la contractació pública i la política salarial de la Generalitat.

El càlcul s’ajusta a les recomanacions europees i del Parlament de Catalunya

“Som conscients que hi ha limitacions competencials en aquesta matèria, que és el Govern de l’Estat qui fixa l’SMI per llei, però també som conscients que això no obvia les possibilitats que tenim d’incidir i d’anar augmentant les retribucions salarials de Catalaunya”, va afegir.

El càlcul s’ajusta a les recomanacions del Parlament Europeu, el Comitè Europeu de les Regions i el Parlament que l’SMR hauria de representar, com a mínim, el 60% de la mitjana salarial de Catalunya.

També ha previst un altre criteri, ajustat a les recomanacions europees, d’utilitzar com a referència la mitjana salarial, de manera que l’SMR se situaria en els 1.060,1 euros mensuals –14.841 euros anuals.

Aragonès va assumir que l’SMR no s’implementarà “de la nit al dia” i que té un impacte sobre els pressupostos i la dinàmica empresarial, per la qual cosa va explicar que a partir d’aquesta fixació caldrà establir uns períodes i marcar un calendari per poder implementar la proposta.

En aquest sentit, El Homrani va explicar que aquesta proposta és l’inici d’un procés que ha de passar per l’anàlisi dels agents socials.

Pimec diu que la proposta podria llastar la competitivitat

El president de Pimec, Josep González, va afirmar ahir que l’establiment d’un salari mínim interprofessional (SMI) per a Catalunya del voltant de 1.200 euros podria llastar la competitivitat de la comunitat. “S’ha de mirar amb serietat i responsabilitat. D’entrada, ens preocupa aquesta possibilitat”, va dir González.

tracking