SEGRE

Johnson: "Aquesta victòria posa fi a la miserable amenaça d'un altre referèndum"

Johnson:

Johnson: "Aquesta victòria posa fi a la miserable amenaça d'un altre referèndum"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder conservador i primer ministre britànic, Boris Johnson, va dir aquest divendres que la seua victòria amb una majoria absoluta en els comicis del 12 de desembre "posa fi a la miserable amenaça" que hi hagi al Regne Unit un altre referèndum de "brexit". Johnson, que havia arribat al poder al juliol sense existir urnes, confirma amb aquest triomf el seu mandat al capdavant del Govern, amb la principal missió, segons va subratllar, en cas de concretar la sortida de la Unió Europea (UE) el 31 de gener "sense condicions".

Amb 648 de 650 escons adjudicats, el Partit Conservador n’ha guanyat 363, una majoria absoluta, davant els 203 del Partit Laborista, que en perd 59, i 48 l’independentista Partit Nacionalista Escocés (SNP).

En el seu discurs de celebració, pronunciat a Londres –encara que els grans avenços els va fer al nord d’Anglaterra–, Johnson va assenyalar que, amb la seua majoria a la Cambra dels Comuns, podrà "executar el 'brexit" tal com deia l’eslògan de la seua agressiva campanya. "És ara la decisió irrefutable, indiscutible i irresistible del poble britànic", el que "posa fi a la miserable amenaça que hi hagi un altre referèndum", després del que va donar la victòria a la sortida de la UE el 23 de juny de 2016.

Va agrair el seu suport als britànics que tradicionalment votaven laborista i que ara li han cedit el seu suport, i va assegurar que no "el prendrà per garantit" sinó que treballarà per complir les seues promeses. "Executem el 'brexit'. Però primer, executem un esmorzar", va dir, amb el seu particular estil informal, en acabar la seua intervenció.

Després d’entrar amb la seua nòvia, Carrie, a la residència oficial del primer ministre, en el número 10 de Downing Street, s’espera que Johnson acudeixi després a veure la reina Isabel II, que, com marca el protocol, li demanarà oficialment que formi Govern.

El líder conservador ha avançat que la setmana vinent podria fer petits canvis en el Govern, de cara a l’obertura oficial del Parlament el 19 de desembre, després de la qual cosa presentarà la llei de sortida de la UE.

Després de confirmar-se la victòria conservadora, la lliura esterlina es va disparar un 1,89 % respecte a l’euro, fins 1,2057 euros, i un 2,32 % davant el dòlar dels EUA, fins 1,3477 dòlars, i es mantenia en cotes semblants aquest matí.

La directora de la patronal britànica CBI, Carolyn Fairbairn, ha demanat avui al primer ministre britànic que utilitzi la majoria absoluta que ha obtingut a les urnes per acabar amb la "incertesa" econòmica que travessa el país pel procés del "brexit" i eviti una sortida sense acord.

tracking