SEGRE

ELECCIONS REGNE UNIT

Johnson guanya amb àmplia majoria i podrà tirar endavant el Brexit, segons els sondejos

Els conservadors podrien aconseguir obtenir 368 escons dels 650 de Westminster, mentre que els laboristes en perdrien 71 i es quedarien en 191 || Els nacionalistes escocesos se situarien com a tercers amb 55

El líder dels conservadors, Boris Johnson, va acudir a votar amb el seu gos, amb el qual va poder entrar al col·legi electoral.

El líder dels conservadors, Boris Johnson, va acudir a votar amb el seu gos, amb el qual va poder entrar al col·legi electoral.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, podria obtenir una còmoda victòria en els comicis celebrats ahir al Regne Unit, segons el sondeig a peu d’urna publicat per la cadena BBC una vegada que es van tancar els col·legis electorals. D’acord amb aquestes dades, els tories aconseguirien 368 escons dels 650 amb què compta Westminster, 51 més dels que té ara. D’altra banda, l’oposició laborista de l’esquerrà Jeremy Corbyn baixaria fins als 191 diputats, i perdria 71 escons, el seu pitjor resultat des del 1935. El Partit Nacional Escocès obtindria 55 escons, els liberaldemòcrates n’aconseguirien tretze, Plaid Cymru amb tres i Els Verds amb un. El Partit del Brexit no hauria aconseguit representació.

Milions de britànics van desafiar l’advers clima del país i van acudir a les urnes en els primers comicis al Regne Unit celebrats al desembre des del 1923. S’estima que un 70% del cens va participar en les segones eleccions des del referèndum de la Unió Europea, i amb el Brexit en joc.

Si es confirmessin els sondejos, els conservadors assolirien la majoria més àmplia des de l’any 1987

Si es confirmessin els resultats del sondeig, el premier britànic tindria les mans lliures per executar els seus plans de Brexit, cosa que durant la campanya va assegurar que compliria en la data pactada, el 31 de gener vinent. Amb una majoria absoluta, els conservadors no tindrien problemes a tirar endavant l’acord que Johnson va negociar amb la Unió Europea per evitar una sortida “dura” del bloc. A més seria la majoria conservadora més àmplia des del 1987, quan estava al capdavant del partit Margaret Tatcher. Després de conèixer-se aquests possibles resultats, el líder conservador va expressar el seu agraïment a tots els votants i va assegurar en un missatge a través de Twitter que viu a “la millor democràcia del món”.

L’èxit conservador, tanmateix, també podria suposar el final de l’era Corbyn com a líder dels laboristes, que va centrar la seua campanya en la sanitat pública i les reformes econòmiques i va mostrar una actitud “neutra” davant del tema del divorci del Regne Unit amb el bloc europeu, fet que, segons el pronòstic de les enquestes, podria haver-li sortit car i que va ser qüestionat per la militància del partit.

Quant a la jornada electoral, el líder més matiner va ser Boris Johnson, que va acudir a votar acompanyat del seu gos al hall metodista de Westminster, en comptes de fer-ho a la seua circumscripció d’Uxbridge and South Ruislip. Poc després ho va fer Jeremy Corbyn acompanyat per la seua dona i, aquesta vegada sí, al seu districte electoral, on un seguidor disfressat d’Elmo es va aproximar a ells i va ser retingut per la policia, però va poder exercir el seu dret sense problemes.

Un sistema electoral amb 650 circumscripcions

El Regne Unit té un sistema electoral amb 650 circumscripcions i majoritari. Això significa que cada circumscripció elegeix un parlamentari i guanya aquell que obté el resultat més gran. Per tant, els vots de la resta de partits no compten per a res. Els candidats només poden presentar-se a la zona en la qual resideixen. Això és diferent del sistema espanyol, en el qual els partits elaboren les llistes i afegeixen qui volen. Com que hi ha algunes circumscripcions que tot just varien de partit, aquest fet comporta que polítics importants poden no sortir escollits per una diferència mínima de vots, la qual cosa li ha passat, per exemple, al líder del partit del Brexit, Nigel Farage.

El líder dels conservadors, Boris Johnson, va acudir a votar amb el seu gos, amb el qual va poder entrar al col·legi electoral.

El líder dels conservadors, Boris Johnson, va acudir a votar amb el seu gos, amb el qual va poder entrar al col·legi electoral.EFE

tracking