SEGRE

TRIBUNALS SEGURETAT SOCIAL

La UE obliga a pagar el mateix complement a la pensió a pares i mares

Beneficiaris amb dos o més fills a càrrec

Sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).EFE/ JAVIER ALBISU/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) ha resolt que el complement concedit a Espanya a les mares beneficiàries d’una pensió que tinguin dos o més fills és discriminatori per als homes, per la qual cosa s’ha de reconèixer també els pares que es trobin en la mateixa situació. La sentència es refereix al cas d’un pare de Girona amb dos filles que va al·legar, després de concedir-li l’Institut Nacional de la Seguretat Social una pensió per incapacitat permanent absoluta del 100%, que hauria d’haver percebut un complement de pensió addicional del 5 per cent que reben les mares en situació idèntica.

Els jutges europeus consideren que la norma espanyola discrimina per raó de sexe, atès que els homes que es trobin en una situació idèntica a la de les dones que perceben l’esmentat complement no tenen dret a aquest “per motius d’aportació demogràfica a la Seguretat Social”.

El Tribunal de Luxemburg considera que la norma espanyola discrimina per raó de sexe

D’aquesta manera, la normativa europea subratlla que, ja que l’aportació dels homes a la demografia és tan necessària com la de les dones, aquesta raó no pot justificar que homes i dones no es trobin en una situació comparable en la concessió del complement de pensió controvertit.

Les autoritats espanyoles, no obstant això, van afirmar que el complement va ser concebut com una mesura destinada a reduir la bretxa de gènere existent entre les pensions dels homes i les de les dones les carreres professionals de les quals s’han vist interrompudes o escurçades per haver tingut, almenys, dos fills.

Tanmateix, per a la cort europea, l’esmentat argument no legitima la decisió de l’INSS, atès que les situacions d’un pare i d’una mare poden ser comparables pel que fa a la cura dels fills.

tracking