SEGRE

PARTITS

El PSC proposa de renovar la immersió lingüística per flexibilitzar-la segons el centre

Assegura que "Espanya és una "nació de nacions i un Estat plurinacional"

El PSC proposa de renovar la immersió lingüística per flexibilitzar-la segons el centre

El PSC proposa de renovar la immersió lingüística per flexibilitzar-la segons el centreEUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Unitat en la Diversitat i bon Govern del 14 Congrés del PSC ha acordat aquest dissabte incloure al document polític del partit que aborda el pacte lingüístic el concepte d’'immersió lingüística' que no recollia el text original i proposa de renovar-lo després de 40 anys per flexibilitzar-lo partint de les necessitats de cada centre.

Fonts socialistes han explicat que després d’una votació de les esmenes presentades en dos comissions en les quals s’abordava aquest assumpte, s’ha acordat incloure el català com a llegua vehicular, però que també proposen de "vehicular altres coneixements" amb altres llengües i subratllen la inclusió de l’anglès i el reconeixement de l’Aranès.

La proposta lingüística socialista, que també insisteix que la llei estatal de llengües ha de reconèixer el plurilingüisme de l’Estat, s’ha aprovat en la comissions sense vots en contra, expliquen les mateixes fonts que afegeixen que ara s’estan recollint firmes per crear una resolució concreta sobre llengua que es porti al plenari de diumenge i es voti.

"És un dels temes que més expectació han aixecat en els mitjans i en la societat", han expressat les mateixes fonts com a motiu pel qual han decidit redactar aquesta resolució i portar-la la plenari.

Al document marc inicial proposat per la direcció, els socialistes donaven suport ja a la flexibilització de la immersió lingüística -encara que el concepte no apareixia- i lamentaven que el procés independentista havia "trencat el pacte fundacional de la Catalunya democràtica", per la qual cosa es comprometien a contribuir a la cohesió de la unitat civil de la societat catalana a partir de la renovació dels consensos trencats en els últims anys.

Algunes de les esmenes presentades, posaven èmfasi en que no es feia referència a la instrumentalització de la llengua per part de "sectors de l’espanyolisme bel·ligerant que han convertit la llengua a l’escola en element fonamental de confrontació política", com resava per exemple l’esmena presentada per l’agrupació de Castellar del Vallès.

Ara, després del debat de les esmenes en el Congrés socialista, les mateixes fonts assenyalen que es fa referència a les dos instrumentalitzacions i es crida a la "no-confrontació entre monolingüisme -com demanava per exemple el manifest Koiné sobre el català- i negació del plurilingüisme".

Així mateix, la Comissió Unitat en la Diversitat i bon Govern del 14 Congrés del PSC ha acordat incloure en la ponència marc que ha de dibuixar el full de ruta socialista en els propers tres anys mantenir que Catalunya és una nació i afegir que Espanya és "una nació de nacions", han explicat fonts socialistes.

La direcció del PSC havia platejat al document original reconèixer a Catalunya com a nació -una cosa que sempre ha defensat el partit- i a Espanya com un Estat plurinacional, i defensava la necessitat de reformar la Constitució com "el camí per recompondre consensos trencats".

Després del debat d’aquest dissabte, en el qual s’han abordat les esmenes presentades per les agrupacions del partit, el text continua igual, és a dir es manté que Catalunya és una nació, però s’afegeix que Espanya és una "nació de nacions i un Estat plurinacional" (al document inicial ja apareixia 'Estat plurinacional’ però no nació de nacions).

tracking