SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIONS

Junqueras insisteix: “Si no hi ha diàleg entre governs, ERC votarà 'no”

El president espanyol en funcions avisa que totes les converses se situaran en la “seguretat jurídica” || Torra demana que li truqui el primer en la ronda de contactes

El president de la Generalitat, Quim Torra, amb el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell.

El president de la Generalitat, Quim Torra, amb el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, va avisar ahir el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que la seua formació continuarà en el no si no hi ha taula de diàleg entre el Govern català i l’espanyol en la qual es pugui parlar “de tot” i amb un calendari fixat. En una entrevista a La Razón, va assenyalar que Esquerra no està negociant la investidura sinó “buscant una solució democràtica per al conflicte” entre Catalunya i Espanya. “La pilota és a la teulada del PSOE, i les terceres eleccions també”, va asseverar.

Des del Govern central en funcions, Isabel Celaá va respondre a les paraules de Junqueras dient que no tot és vàlid per aconseguir un acord i li va recordar que “el dret d’autodeterminació no té encaix legal en la democràcia espanyola”. D’altra banda, Sánchez va afirmar que “el diàleg ha de ser el mètode per resoldre els conflictes polítics” dins de la “seguretat jurídica” que emana de les lleis democràtiques. Una advertència dirigida al president, Quim Torra, a qui va retreure que “critiqui el diàleg amb ell i amb la resta de presidents autonòmics” quan és ell que el reclama. Per la seua part, Torra va demanar que la ronda de contactes amb el president en funcions s’iniciés amb ell dimarts a les vuit del matí, després que Sánchez anunciés que el primer seria el president basc, Iñigo Urkullu, al qual és previst que truqui a les 10. Això ho va dir en un acte de la Cambra de Comerç de Barcelona en què es va presentar un estudi que conclou que l’Estat ha deixat d’invertir a Catalunya des del 2001 uns 8.000 milions en infraestructures que estaven pressupostats, una xifra que hauria suposat la creació de prop de 111.500 llocs de treball.

Miquel Iceta rep les crítiques de Lambán i Page per defensar el diàleg amb Esquerra Estudiarà de manera individual cada cas i recorrerà si la Generalitat els concedeix el 3r grau

García Page va manifestar que li agradaria que el primer secretari de PSC el defensés “davant de tant insult i atacs” que rep per defensar “la igualtat i la unitat d’Espanya” i li va recordar que “d’Espanya poden parlar tots els espanyols i tot el PSOE”.

Els fiscals de vigilància penitenciària es van mostrar partidaris de recórrer un tercer grau, però asseguren que la postura oficial no està prefixada, i la decisió sobre recórrer dependrà del contingut i fonamentació respectiva de les resolucions que es dictin.

No obstant, tot i que no van adoptar una decisió “concreta”, es van mostrar oberts a flexibilitzar la situació penitenciària dels presos, la qual cosa significaria no oposar-se d’entrada a una aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari per a alguns casos.

Això permetria que en una classificació de segon grau els presos estiguessin amb un règim més flexible, amb sortides per treballar o realitzar activitats dins del seu programa individual de tractament, cosa de la qual ja gaudeixen altres encarcerats com per exemple Oriol Pujol.

La Generalitat haurà d’establir la classificació dels interns abans de la primera quinzena de gener. Si es confirma la proposta de les presons i es classifiquen els interns en segon grau, la Fiscalia no la recorrerà perquè consideren que és el règim comú. En canvi, sí que presentarien recurs si des del Govern català canvien el criteri de les presons i els concedeixen el tercer grau, la qual cosa suposaria que els presos poguessin sortir en llibertat durant el dia i els caps de setmana.

Amb esperança que aquesta via pugui dur-se a terme, alguns ja estan buscant feina dins del sector privat.

tracking