SEGRE

PARTITS POLÍTICA

El PSC exhibeix unitat al revalidar el lideratge

Assegura que inicia el nou mandat per “recosir el país” des de la Generalitat || El reelegit primer secretari dels socialistes catalans fa una crida als “independentistes demòcrates” per a la “reconciliació”

Miquel Iceta, durant el 14 congrés del PSC que el va ratificar com a primer secretari.

Miquel Iceta, durant el 14 congrés del PSC que el va ratificar com a primer secretari.DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Miquel Iceta va ser reelegit ahir per unanimitat com a primer secretari dels socialistes catalans. Iceta va començar el nou mandat amb un discurs que va pivotar sobre dos idees: “recosir el país” i fer-ho des de la Presidència de la Generalitat, si aconsegueix guanyar les eleccions catalanes; un objectiu que els socialistes veuen a l’abast.

Així ho va dir en el discurs que va fer al 14è Congrés del PSC després que la presidenta del conclave i del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, fes oficial la seua ratificació després de votar-ho els 1.069 delegats per unanimitat.

Miquel Iceta assegura que el PSC no renuncia a ser influent a Espanya i Catalunya

Diu que li fa “vergonya aliena” la “deriva anticonstitucional” de Pedro Sánchez

Acabat de ratificar, Iceta es va comprometre a “construir un edifici on càpiga tothom, recompondre la fractura, recosir el país i proporcionar-li un Govern que governi per a les persones concretes”.

Va dir sentir-se “amb la força, experiència i amb la il·lusió de portar de nou el PSC a ser la primera força de Catalunya” i va defensar els socialistes com els representants de l’espai catalanista no independentista, de centre i centreesquerra sense renunciar a influir a Espanya i Catalunya.

Així mateix, va apel·lar els “independentistes demòcrates” a encarrilar el conflicte català i aconseguir el “retrobament” i la “reconciliació” entre els catalans que s’hagin distanciat a causa del procés.

D’altra banda, el catorzè congrés del PSC va tancar ahir les comissions que abordaven la ponència política dels socialistes, que aposta per donar una resposta en clau federalista al conflicte polític català, es reafirma que Catalunya és una nació, subratlla que Espanya és una nació de nacions que troba el seu encaix en el federalisme i, a més, demana un millor finançament per a Catalunya.

El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, va qualificar d’“inacceptable” que Iceta “insisteixi en el concepte d’Espanya com a nació de nacions” perquè “trenca amb els principis fonamentals de la Constitució”.

D’altra banda, el líder del PP a nivell estatal, Pablo Casado, va afirmar que li produeix “una mica de vergonya aliena” el comportament del Govern de Pedro Sánchez, que, segons el seu parer, ha entrat en una “deriva nacionalista i anticonstitucional” en les seues negociacions amb els independentistes.

Per això, va dir que no esperi “res” del PP en la reunió que mantindran dilluns vinent al Congrés.

La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, va lamentar que el PSOE estigui pendent només del que fa i pensa ERC i va criticar les “ocurrències” del primer secretari del PSC. “Un dia parla de referèndums, un altre d’indults i ara compta nacions”, va dir. Per això, va insistir a Sánchez que pacti amb el Partit Popular i Ciutadans –el que es denomina la via Arrimadas– per així evitar un govern que va qualificar de “malson” amb Unides Podem i els partits independentistes.

Calvo defensa el diàleg amb ERC davant les crítiques internes i externes La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, va enviar ahir des del congrés del PSC un missatge als qui critiquen tant fora com dins del PSOE el diàleg dels socialistes amb altres forces polítiques i va assegurar que “a qui li estranya que dialoguem s’ho ha de fer mirar”, en clara referència al president de Castella-la Manxa i secretari regional del PSOE, Emiliano García-Page, com al seu homòleg aragonès, Javier Lambán. Va recalcar que “en democràcia estem obligats a parlar perquè si no”, va afegir, “no és democràcia”. La vicepresidenta en funcions també va defensar que “el més progressista, més revolucionari valent i prudent” és complir les normes establertes en democràcia.

Miquel Iceta, durant el 14 congrés del PSC que el va ratificar com a primer secretari.

Miquel Iceta, durant el 14 congrés del PSC que el va ratificar com a primer secretari.DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

Miquel Iceta, durant el 14 congrés del PSC que el va ratificar com a primer secretari.

Miquel Iceta, durant el 14 congrés del PSC que el va ratificar com a primer secretari.DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

tracking