SEGRE

POLÍTICA PARTITS

Aragonès demana incloure els presos del procés a les negociacions per investir Sánchez

El ministre en funcions Ábalos apressa ERC a donar suport a la investidura com a pas previ a dialogar || El dirigent socialista critica tots els qui neguen l’existència d’un conflicte polític a Catalunya

Miquel Iceta és aplaudit pels companys de partit al costat de José Luis Ábalos.

Miquel Iceta és aplaudit pels companys de partit al costat de José Luis Ábalos.PAU VENTEO / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat i coordinador general d’ERC, Pere Aragonès, sosté que la llibertat dels presos condemnats pel procés s’ha de tractar a la taula de diàleg sobre el conflicte català, la constitució de la qual reclama a les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Sánchez com a president del Govern espanyol.

En una entrevista a La Vanguardia, Aragonès subratlla que en les converses amb els socialistes ERC reclama “el final de la repressió” pel procés, que passa també, explica, “per trobar solucions per a aquelles persones que estan condemnades de manera absolutament injusta”.

“No té sentit iniciar el diàleg si una part ha de defensar-se de la repressió de l’altre”

“Això haurà de ser també sobre la taula de negociació”, avança Aragonès, que va deixar entreveure que ERC està darrere del fet que en els últims dies no s’hagin presentat recursos davant del Tribunal Constitucional per iniciatives independentistes a Catalunya i que la Fiscalia hagi canviat de posició respecte als CDR detinguts.

En aquest sentit, va argumentar el dirigent republicà que “no té sentit iniciar una dinàmica de diàleg en què una de les parts ha de defensar-se de la repressió de l’altre” i va afegir que “tot allò que ajudi en aquesta línia serà benvingut”.

Aragonès va confirmar que en els últims dies ha parlat amb el candidat socialista i president en funcions, Pedro Sánchez, però no va revelar si s’ha vist personalment amb ell. “No és una qüestió de formats ni d’instruments”, va respondre Aragonès a la pregunta de si s’ha entrevistat personalment amb Sánchez. “El més important és poder parlar i això no hauria de ser notícia”, va adduir.

Per la seua part, el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va apressar ahir ERC a tancar un acord per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol i va advertir que aquesta investidura és el “pas necessari per abordar el diàleg” que reclamen els republicans i que els socialistes volen iniciar.

Durant el discurs de clausura del 14è Congrés del PSC, Ábalos va insistir en la necessitat de la investidura a Sánchez: “Sense això no hi ha res. Entossudir-se a posar condicions sobre el previ és absurd”, i va afegir que ho és perquè considera que la resolució al conflicte no transitarà per un camí curt.

Va advertir que s’ha obert una oportunitat per a aquells que aposten per resoldre el conflicte per la via del diàleg i va avisar que, si les negociacions que mantenen les dos formacions no prosperen, “la tesi del diàleg es trencarà, perquè d’alguna manera es demostrarà que no hi ha possibilitat d’establir diàleg”.

Així mateix, el dirigent socialista va criticar tots els qui han negat que a Catalunya hi hagi un conflicte i va defensar que sí que n’hi ha un, tal com han assumit en les negociacions amb els republicans.

L’acabat de revalidar primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va clausurar el 14è Congrés del PSC deixant clar que l’objectiu de la formació és ser el primer partit de Catalunya a les pròximes eleccions catalanes: “Vull ser el pròxim president de Catalunya!”, va dir.

En la seua intervenció a la clausura del congrés, va fer un repàs de la història recent de la formació, va assumir que els socialistes van patir una crisi que van saber superar situant-se a les últimes eleccions generals com el segon partit a Catalunya: “Ens mou l’ambició de ser útils a Catalunya. Això ens apel·la, ens obliga a ser el primer partit del país i encapçalar la Generalitat quan hi hagi eleccions.” “Ja estem farts de perdre temps i energies. Estem cansats de frustració i divisions, que es cavin trinxeres i s’aixequin murs. Nosaltres volem estendre ponts. I els ponts són dins de Catalunya i de Catalunya amb la resta de pobles d’Espanya perquè aquest és el nostre projecte: federalisme!”, va sentenciar.

Un 93,5 per cent dels delegats del PSC van avalar la proposta continuista d’executiva d’Iceta, que situa l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, com a presidenta del partit.

El primer secretari de la Federació del Partit Socialista de Lleida, Òscar Ordeig, va ser nomenat secretari nacional de Món Rural i Esports de l’executiva; Amador Marquès, com a membre per Unitat d’Aran, i Fèlix Larrosa també com a membre nat. A més, Paco Boya també està dins de com a membre nat de l’executiva federal del PSOE.

Els republicans no acudeixen al conclave dels socialistes

Membres de Ciutadans, el PDeCAT, els comuns i el PP van acudir a la clausura del 14è Congrés del PSC. Per part del PDeCAT hi va assistir el responsable d’Organització i Territori, Ferran Bel, mentre que de Cs va ser el secretari autonòmic d’Acció Institucional, Joan García, i la secretària autonòmica de Relacions Institucionals, Laura Vílchez. Dels comuns hi va acudir la coordinadora territorial Candela López i per part del PP el vicesecretari de Comunicació i Electoral del PP català, Alberto Fernández Saltiveri. ERC, tanmateix, va declinar la invitació, malgrat les negociacions que els republicans mantenen amb el PSOE per a una eventual investidura de Pedro Sánchez. La CUP tampoc no hi va assistir.

Miquel Iceta és aplaudit pels companys de partit al costat de José Luis Ábalos.

Miquel Iceta és aplaudit pels companys de partit al costat de José Luis Ábalos.PAU VENTEO / EUROPA PRESS

tracking