SEGRE

FRANÇA CONFLICTE SOCIAL

Macron perd el reformador de les pensions en ple desafiament sindical

Jean-Paul Delevoye deixa el Govern després d’un escàndol de càrrecs no declarats || Els sindicats mantenen paralitzat el país i mostraran la seua força avui al carrer

Ahir va tornar a ser una jornada negra del transport francès la vigília d’una nova mobilització.

Ahir va tornar a ser una jornada negra del transport francès la vigília d’una nova mobilització.EFE/EPA/YOAN VALAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En ple pols amb els sindicats i en vigília d’una gran jornada de mobilització, l’Executiu francès va perdre ahir l’arquitecte de la reforma de les pensions, Jean-Paul Delevoye, l’home destinat a dirigir les negociacions per desbloquejar el conflicte. Un cop dur per al Govern d’Emmanuel Macron, que treballa contrarellotge per desactivar el front sindical i el seu consegüent bloqueig dels transports públics abans de Nadal. La permanència a l’Executiu d’aquest chiraquià de setanta-dos anys i amb una llarga carrera política en gabinets conservadors, el tarannà conciliador del qual és lloat fins i tot pels sindicats, s’havia convertit en insostenible en els últims dies.

Quan el setembre passat Macron va decidir incloure’l al Govern, després de dos anys en què va tenir l’encàrrec de dissenyar la reforma de les pensions, Delevoye no va declarar alguns dels llocs que ocupava. No ho va fer, segons el seu propi relat, perquè eren butaques en fundacions o associacions sense remuneració, cosa que, segons el seu parer, no l’invalidaven per asseure’s al Consell de Ministres. Però l’estricta llei francesa l’obligava a declarar-los per possibles incompatibilitats amb les seues funcions executives i a cop de revelació periodística, que va arribar a revelar fins a deu funcions no declarades, la seua supervivència al Govern es va anar degradant.

Delevoye se’n va anar amb el respecte de Macron, que va agrair la seua reforma “històrica” i va dir que “lamenta” la seua dimissió. Però el fins ara comissari per a la reforma de les pensions va reconèixer que la polèmica que el persegueix en els últims dies, “instrumentalitzada” pels que volen fer caure el seu projecte, “trenca” la confiança que ha mantingut amb el Govern i amb els interlocutors socials.

Macron perd un dels seus suports més primerencs arribats des de la dreta, però sobretot l’interlocutor clau en un moment en què el front sindical contra la reforma de les pensions augmenta la pressió.

Després de dotze dies en què els transports públics han funcionat al ralentí, i han provocat caos circulatori, llargues cues i periples interminables dels viatgers, els sindicats mostraran avui novament la seua força.

tracking