SEGRE

REGNE UNIT POLÍTICA

El Parlament britànic dóna llum verda al pla de Brexit de Johnson

La nova llei prohibeix demanar noves pròrrogues més enllà del 31 de desembre del 2020

El primer ministre Boris Johnson durant el debat previ a la votació de l’acord a Westminster.

El primer ministre Boris Johnson durant el debat previ a la votació de l’acord a Westminster.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament britànic, amb una àmplia majoria conservadora, va aconseguir aprovar ahir sense dificultat el projecte de llei d’acord de retirada de la Unió Europea que el primer ministre Boris Johnson va assolir a l’octubre amb la UE perquè el Regne Unit pugui abandonar el bloc el pròxim 31 de gener.

Amb 358 vots a favor i tan sols 234 en contra, la Cambra dels Comuns va autoritzar que el text passi al següent tràmit parlamentari, la fase de comitès, en què podrà ser esmenat abans de l’aprovació definitiva prevista ja per al 2020, quan acabi l’aturada nadalenca a Westminster. Amb una majoria tory, que va obtenir 365 diputats dels 650 dels Comuns, és d’esperar que el Govern tiri endavant la legislació, que haurà de ser també ratificada pel Parlament europeu.

Aquest nou text legal inclou una nova clàusula que prohibeix que un membre del Govern allargui el període de transició posterior al Brexit més enllà de la data acordada, el dia 31 de desembre del 2020. A més a més, també elimina una de les disposicions anteriors que atorgava al Parlament cert control sobre les negociacions amb la UE al voltant de la futura relació comercial que s’iniciarà una vegada el país surti del bloc comunitari.

A la inauguració del debat previ a la votació, el premier va demanar als parlamentaris “unitat” per materialitzar el divorci, una cosa que el 2016 va decidir la població britànica en referèndum.

“Aquest és el moment d’actuar junts” i d’“escriure un nou capítol en la història del país”, va afirmar, i va instar a aprofitar les oportunitats que, segons ell, es presenten després de la sortida de la UE.

Brussel·les insta Londres a buscar una relació futura equilibrada Després de l’aprovació de l’acord de sortida pactat pel Parlament britànic el president del Consell Europeu, Charles Michel, va declarar que Londres ha fet “un “pas molt important” i va fer una crida al primer ministre, Boris Johnson, a buscar una relació futura equilibrada entre el Regne Unit i el bloc comunitari. En cas d’aprovar-se definitivament la sortida, i una vegada Brussel·les ho ratifiqui, previsiblement al gener, el Regne Unit deixaria de ser membre de la Unió Europea l’1 de febrer.

tracking