SEGRE

PANORAMA

Puigdemont i Comín recullen l'acreditació d'eurodiputats i assistiran al pròxim ple

“És una gran victòria per a Europa”, afirma el líder de JxCat en la visita a la seu de la Cambra a Brussel·les || El Tribunal de Justícia comunitari revoca la decisió d’impedir-los ocupar els escons

Carles Puigdemont i Toni Comín, ahir, al recollir les acreditacions a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les.

Carles Puigdemont i Toni Comín, ahir, al recollir les acreditacions a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont i Toni Comín van recollir ahir l’acreditació com a eurodiputats a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les i van iniciar els tràmits per obtenir les credencials permanents. Després de la sentència d’aquest dijous del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, que va determinar que les prerrogatives com a europarlamentari s’adquireixen des del moment de l’elecció, i la posterior decisió del president de l’Eurocambra, David Sassoli, d’aixecar la prohibició d’accés als dos electes de Junts per Catalunya, Puigdemont i Comín van accedir a les instal·lacions del legislatiu comunitari i, al cap de pocs minuts, van sortir-ne amb les acreditacions. Van anunciar que seran al pròxim ple, que se celebrarà al gener a Estrasburg.

“El fet que tinguem això [amb referència a l’acreditació] pot ser una derrota per a alguns, però una gran victòria per a Europa”, va sostenir Puigdemont, que també va denunciar que fins al moment no havien pogut efectuar aquest tràmit per una decisió “il·legal i abusiva” d’Antonio Tajani, anterior president del Parlament Europeu. “Ens ha costat sis mesos però ja som aquí”, va afegir. Puigdemont i Comín van anar a la seu belga de l’Eurocambra amb europarlamentaris nacionalistes flamencs, que els van ensenyar les instal·lacions.

Pràcticament alhora, el Tribunal General de la Unió Europea va fer pública una resolució per la qual va deixar sense efecte una decisió adoptada l’estiu passat per la qual se’ls impedia ocupar l’escó. I és que, després de la sentència del TJUE sobre Junqueras, aquest òrgan jurisdiccional inferior de la Unió Europea va admetre en una interlocutòria que ha de revisar el seu posicionament anterior perquè la composició de l’Europarlament “ha de reflectir fidelment i íntegrament la voluntat dels ciutadans de la UE”.

Així les coses, el president de la Generalitat, Quim Torra, va aplaudir que s’hagi “fet justícia” amb Puigdemont i Comín, i va desitjar que Junqueras pugui exercir també “immediatament” i s’ordeni la seua sortida de presó.

barcelona

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va apostar ahir per continuar amb les negociacions per a la investidura amb els socialistes amb independència que segueixi o no entre reixes després de la sentència del TJUE que li reconeix la immunitat com a europarlamentari des de les eleccions comunitàries del maig. En les primeres declaracions després de conèixer-se aquesta resolució, concedides a Catalunya Ràdio, i que va efectuar abans que la direcció dels republicans decidís congelar el diàleg amb els de Pedro Sánchez, Junqueras va subratllar que “en cap cas” s’ha d’abandonar la via del diàleg amb el PSOE. “S’ha d’estar disposat a dialogar sempre, amb tothom, sempre, independentment que estigui o no a la presó, perquè hem de treballar per protegir i cuidar els drets de totes les persones”, va explicar. D’altra banda, Junqueras va assegurar que l’independentisme s’ha “guanyat” el “dret a tornar a intentar-ho quan tinguem majories clares i repetides en el temps”. “Res del que vam fer era delicte”, va afirmar, i va dir que “l’indult que se’l confitin, i l’amnistia, que facin el que vulguin”. Tot plegat, en vigílies del congrés d’ERC, que ha de debatre si avala qualsevol camí “democràtic” i “pacífic” per “transitar cap a la independència”, amb una ponència política que prioritza la via acordada amb Madrid. Per la seua banda, en vista de la resolució del Tribunal de Luxemburg, l’eurodiputada d’ERC Diana Riba va instar el president del Parlament Europeu, David Sassoli, a demanar a Espanya la llibertat immediata de Junqueras.

Davant d’aquest panorama, al finalitzar el Consell de Ministres, la portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá, va apostar per circumscriure els efectes de la sentència sobre la immunitat de Junqueras a l’àmbit judicial, i va assegurar que La Moncloa no donarà instruccions a l’Advocacia de l’Estat perquè es posicioni sobre aquesta qüestió al Suprem. Celaá, que va parlar en nom del PSOE durant la compareixença oficial del Gabinet de Sánchez, va admetre, no obstant, que la resolució del TJUE dificultarà la negociació amb els republicans i també la investidura. Tanmateix, va insistir en la necessitat de mantenir el diàleg. En relació amb l’acreditació de Puigdemont i Comín, va posar el focus en el fet que és “provisional”.

Carles Puigdemont i Toni Comín, ahir, al recollir les acreditacions a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les.

Carles Puigdemont i Toni Comín, ahir, al recollir les acreditacions a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les.ACN

tracking