SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIONS

ERC s’obre a tornar a les negociacions amb el PSOE si “la política desplaça la repressió”

Els republicans no descarten una investidura abans del 5 de gener si veuen “gestos” per part dels socialistes || Les bases aproven transitar cap a la independència de forma democràtica i pacífica

El coordinador d’ERC, Pere Aragonès, durant la ponència al congrés d’ERC.

El coordinador d’ERC, Pere Aragonès, durant la ponència al congrés d’ERC.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC va celebrar ahir la segona fase del 28è congrés amb el dubte de si tornarà a asseure’s a negociar la investidura amb el PSOE després que el Tribunal de Justícia europeu sentenciés dijous passat que Oriol Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat electe. Però, malgrat haver donat per congelades les negociacions, els republicans van afirmar ahir que estaven disposats a tornar a dialogar amb els socialistes sempre que aquests estiguin disposats a “obrir-se a una nova etapa política” en la qual “la política desplaci la repressió”. Així ho va assegurar el coordinador de la formació, Pere Aragonès, que també va erigir el seu partit com el “trencaglaç” necessari per aconseguir el desbloqueig i aconseguir tombar els “murs que es neguen a fer política” per trobar una solució al conflicte català.

Per aquest motiu, des del partit republicà no es descarta que la investidura del candidat socialista Pedro Sánchez pugui produir-se abans del 5 de gener, sempre que aconsegueixin arribar a un acord que inclogui una taula de diàleg i un posicionament favorable que la judicialització doni pas a una negociació política.

La nova política inclou tres vies: una consulta pactada, forçada per mobilitzacions o unilateral

La direcció d’ERC vol veure un “gest concret” en aquest sentit, i espera que l’Advocacia de l’Estat, que depèn directament del Govern encara que disposa d’autonomia funcional, es posicioni a favor del compliment de la sentència del tribunal de Luxemburg. Per la seua part, la vicepresidenta, Carmen Calvo, va assegurar que el Tribunal Suprem ha d’acatar la sentència de Luxemburg (vegeu la pàgina 22).

Durant el congrés també es va votar el nou full de ruta que traçarà la formació durant els propers quatre anys. En aquest sentit les bases d’ERC van avalar en la segona fase per àmplia majoria (93,5% dels vots) “transitar cap a la independència per qualsevol via democràtica i pacífica”. L’esdeveniment, que va comptar amb la participació d’alguns alcaldes lleidatans com el de Castelló de Farfanya, Omar Noumri, o el d’Agramunt, Bernat Solé, tenia com a ordre del dia la votació de la ponència política del partit i també l’estatuària. El text va comptar amb 558 vots a favor, 20 en contra i 19 abstencions, encara que estaven convocats a assistir-hi 1.700 afiliats. En aquest nou text, els republicans van marcar tres escenaris possibles per materialitzar un nou referèndum. El primera és una votació negociada amb l’Estat; el segon, “forçat” a partir de la mobilització constant que obliguin a convocar-lo, i el tercer, efectuar una consulta sense acord, encara que no fa referència explícita a la unilateralitat, però “acompanyada de complicitat internacional”. No obstant, al text es prioritza que la millor opció és aconseguir en primera instància la via de l’acord.

Junqueras va assegurar que han aconseguit situar la independència al centre de la política i que assolir-la ja “no és una quimera”. Per la seua part, a través d’una videoconferència des de Ginebra, la portaveu d’ERC, Marta Rovira, va afirmar que el seu partit no dialogarà “gratuïtament com si res no hagués passat” perquè no confia en les institucions espanyoles, que les considera immerses en una crisi de confiança i legitimitat. Rovira va assenyalar que el camí del diàleg “no és possible” amb “la vulneració sistemàtica de la llibertat dels principals líders polítics i socials” i sense “el final a la repressió”.

El coordinador d’ERC, Pere Aragonès, durant la ponència al congrés d’ERC.

El coordinador d’ERC, Pere Aragonès, durant la ponència al congrés d’ERC.ACN

El coordinador d’ERC, Pere Aragonès, durant la ponència al congrés d’ERC.

El coordinador d’ERC, Pere Aragonès, durant la ponència al congrés d’ERC.ACN

tracking