SEGRE

PANORAMA

L'Advocacia de l'Estat s'inclina per permetre a Oriol Junqueras recollir l'acta d'eurodiputat

Però la Fiscalia l’acusa d’“abús de dret” i diu que no va patir “cap indefensió” en el judici de l’1-O || Esquerra admet “contactes discrets” amb el PSOE i que falten “serrells” per tancar l’acord

505507_1.jpg

505507_1.jpgMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Advocacia de l’Estat s’inclina per sol·licitar al Tribunal Suprem que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, acudeixi a la Junta Electoral Central (JEC) per jurar o prometre el càrrec d’eurodiputat i recollir l’acta, segons van avançar ahir fonts governamentals a diversos mitjans. Aquest seria el gest del Govern socialista en funcions per aconseguir que els republicans facilitin la investidura de Pedro Sánchez com a cap de l’Executiu central.

Tanmateix, el posicionament definitiu de l’Advocacia encara no està tancat perquè els lletrats estudien si pronunciar-se o no a favor que, després de recollir l’acta, Junqueras viatgi a la seu parlamentària d’Estrasburg. En aquest sentit, sembla que optarà per demanar la remissió a la JEC de la sentència que condemna Junqueras a una pena de tretze anys de presó per sedició i als mateixos d’inhabilitació per exercir càrrec públic.

L’Advocacia de l’Estat no recolzaria que Junqueras pogués viatjar a Estrasburg a la seu de l’Eurocambra

El Govern socialista insisteix que és d’“urgència màxima” aconseguir la investidura

D’aquesta manera, el dirigent independentista estaria sotmès en una causa d’incompatibilitat per ocupar un escó a l’Eurocambra i s’abonaria la tesi d’impedir el seu desplaçament a Estrasburg.

Malgrat tot, tal com va assenyalar ahir la secretària general adjunta d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta, els republicans esperen conèixer la decisió de la Fiscalia per prosseguir amb les negociacions de la investidura amb el PSOE. No obstant, Vilalta va admetre que hi ha hagut “contactes discrets” i que només queden “serrells” per tancar abans d’arribar a un acord. Sobre aquesta qüestió, el diputat d’ERC Joan Josep Nuet va avançar que tenen reservats els dies entre el 27 de desembre i el 4 de gener per si se celebra la sessió d’investidura ja que el pacte es podria produir “en hores o en dies” (més informació al desglossament adjunt).

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va advertir ahir els republicans de forma vetllada després de rebre una notificació del Tribunal Constitucional, a instàncies de l’Advocacia de l’Estat, en la qual se li ordena “paralitzar” les resolucions sobre l’Acord Nacional per a l’Exercici del Dret a l’Autodeterminació. “Quin diàleg seriós i real vol tenir Madrid si impugna les resolucions sobre el dret a l’autodeterminació? Quines garanties tenim si la repressió no s’atura?”, es va demanar.

Per la seua banda, la Fiscalia també va acusar d’“abús de dret” Junqueras i Raül Romeva, que va ser conseller d’Exteriors al Govern de Carles Puigdemont, per demanar la nul·litat de la resolució del procés. Pel que fa al cas de Junqueras, el Ministeri Públic va afirmar que el líder d’ERC no va patir “cap classe d’indefensió” durant el judici de l’1-O malgrat haver estat elegit eurodiputat abans que s’acabés. Igualment, va apressar el Suprem a executar la inhabilitació perquè perdi la condició d’europarlamentari immediatament.

tracking