SEGRE

SUCCESSOS SENTÈNCIA

Riad dicta cinc condemnes a mort per l'assassinat de Khashoggi el 2018

Però exculpa l’assessor del príncep saudita Mohamed bin Salman || Conclou que el crim “no va ser premeditat”, a diferència del que va determinar l’ONU

El fiscal general saudita a l’arribar al consolat de Riad a Istanbul, l’octubre de l’any passat.

El fiscal general saudita a l’arribar al consolat de Riad a Istanbul, l’octubre de l’any passat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Aràbia Saudita ha condemnat a mort cinc dels acusats de participar en l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, que va tenir lloc l’octubre de l’any passat al consolat de Riad a Istanbul. Així ho va anunciar ahir el fiscal Shalaan al-Shalaan, que va puntualitzar que tres investigats més se’ls han imposat penes de presó que sumen vint-i-quatre anys per “cometre i participar directament” en el crim. A més, tres persones més han estat exonerades. Entre elles es troba Ahmed al-Asiri, alt càrrec dels serveis d’intel·ligència saudites, que ha quedat absolt per falta de proves. També s’ha deslliurat de la condemna Saud al-Qahtani, assessor del príncep Mohamed bin Salman, que va ser assenyalat com a cervell de l’operació, i Mohamed al-Otaibi, cònsol general de l’Aràbia Saudita a Istanbul. “La decisió es va prendre en la calor del moment”, va puntualitzar el fiscal saudita, que va afirmar que “l’assassinat no va ser premeditat”, la qual cosa contradiu la versió dels fets acreditada per l’ONU en la investigació que va efectuar. Amb aquesta sentència, l’Aràbia Saudita ha donat per conclòs un procés judicial envoltat del més absolut secret. Al llarg dels últims catorze mesos, Riad ha investigat trenta-una persones, vint-i-una de les quals han estat detingudes i una desena, interrogades.

“Avui s’ha fet justícia per als fills del difunt”, va assegurar per la seua part Salah Khashoggi, fill del periodista, que va mostrar la seua “confiança” en els tribunals saudites “a tots els nivells”. Tanmateix, en un comunicat, el Govern turc va lamentar “el fet que importants aspectes, tals com la ubicació del cadàver de Khashoggi, els autors intel·lectuals del crim i els possibles col·laboradors locals, segueixen en la foscor”. “Aquesta sentència és lluny de curullar les expectatives del nostre país i de la comunitat internacional”, va concloure Ankara. Agnes Callamard, relatora especial de l’ONU per a execucions extrajudicials i detencions arbitràries, va titllar la sentència de “burla”.

Jamal Khashoggi, crític amb el Govern saudita, va acudir a tramitar uns documents al consolat de Riad a Istanbul el 2 d’octubre del 2018. Va ser assassinat al recinte consular i el cadàver no ha aparegut.

tracking