SEGRE

PSOE i Podem es comprometen a abordar el "conflicte polític català" amb "diàleg, negociació i acord"

L'acord de govern de coalició també preveu derogar part de la reforma laboral, augmentar el salari mínim i l'IRPF als més rics

Sánchez i Iglesias signen el preacord per al govern de coalició al Congrés dels Diputats.

PSOE i Podem es comprometen a abordar el "conflicte polític català" amb "diàleg, negociació i acord"ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'acord programàtic del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem contempla abordar "el conflicte polític català" amb l'impuls de "la via política a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts que permeti superar la situació actual". Són termes similars als comunicats conjunts emesos durant la negociació entre els socialistes i ERC. El document, difós aquest dilluns, parla de millorar "la col·laboració i coordinació institucional" entre l'Estat i les autonomies reforçant organismes ja existents com la Conferència de Presidents –celebració de la qual volen que sigui anual– i creant-ne de nous. El "marc de col·laboració" entre institucions estarà "definit pel principi de multilateralitat, la qual cosa no impedeix la presència de procediments i òrgans bilaterals", que "sempre es regiran pels principis de lleialtat i col·laboració entre territoris que fixa la Constitució", diu el document.

DOCUMENT. Acord de coalició entre PSOE i Unidas Podemos

El text, que té 11 apartats desglossats en una cinquantena de pàgines, també afirma que el govern de coalició impulsarà la "millora i clarificació de la distribució competencial entre el govern central i les comunitats autònomes per implementar un model de repartiment més clar i precís que perimetri les facultats competencials concretes de cada entitat".

Traspàs de les competències pendents a Catalunya

L'acord també inclou el compromís de donar compliment als dictàmens del Tribunal Constitucional (TC) i traspassar a la Generalitat les competències pendents reconegudes a l'Estatut de Catalunya en matèria de gestió de beques universitàries, la formació sanitària especialitzada, el salvament marítim o l'execució de la legislació laboral en l'àmbit del treball, l'ocupació i la formació professional.

Nou sistema de finançament

El document també assegura que "l'objectiu final" del nou govern serà "aprovar un nou sistema de finançament" de les autonomies que "resolgui les carències, asimetries i ambigüitats de l'actual". Inicialment, volen desenvolupar "la previsió de les regles i principis que han de regir-lo i el procediment per establir-lo amb la participació dels territoris".

Trasllat de seus d'institucions

Una altra mesura que inclou l'acord és el trasllat total o parcial de seus de diverses institucions i organismes estatals a diverses ciutats, sense concretar, amb l'objectiu d'assolir una "desconcentració institucional de l'Estat".

Derogació de part de la reforma laboral

L'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem preveu un "augment de la progressivitat del sistema fiscal" amb un increment de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de dos punts per a les rendes de més de 130.000 euros i de quatre punts per a les de més de 300.000.

A més, el nou executiu de coalició fixarà un tipus mínim del 15% en l'Impost de Societats (IS) per a les grans corporacions, que s'ampliarà al 18% per a les entitats financeres i empreses d'hidrocarburs. El text també afirma que el govern espanyol derogarà part de la reforma laboral i es compromet a augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) fins a assolir progressivament el 60% del salari mitjà a Espanya.

A més, l'acord contempla la regulació del lloguer per frenar els "augments abusius". A banda, també parla de substituir la 'Llei Mordassa' per "garantir l'exercici del dret a la llibertat d'expressió i reunió pacífica".

tracking