SEGRE

LLATINOAMÈRICA CONFLICTE DIPLOMÀTIC

Augmenta la tensió Bolívia-Espanya amb l'expulsió de diplomàtics

Arran d’un incident amb policies espanyols a l’ambaixada de Mèxic a la capital boliviana || La Paz interpreta que hi va haver un intent d’ingerència de Madrid

Imatge d’arxiu de la façana de l’ambaixada mexicana a La Paz (Bolívia).

Imatge d’arxiu de la façana de l’ambaixada mexicana a La Paz (Bolívia).EFE/ STR/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va ordenar ahir l’expulsió de tres diplomàtics de la delegació boliviana a Madrid en reciprocitat després de l’expulsió, hores abans, de dos diplomàtics espanyols per part del Govern de La Paz, considerada un “gest hostil”.

El Govern interí de Jeanine Áñez va decidir al matí declarar persones no grates els diplomàtics espanyols Cristina Borreguero i Álvaro Fernández, i l’ambaixadora de Mèxic a Bolívia, María Teresa Mercado, juntament amb un grup de funcionaris a qui es va donar 72 hores per deixar el país arran dels incidents esdevinguts fa dos dies a La Paz.

La ministra d’Afers Exteriors de Bolívia, Karen Longaric, va matisar que la decisió del seu Govern de declarar persones no grates diplomàtics d’Espanya, i també de Mèxic, no implica una ruptura de les relacions amb aquests països.

El Govern bolivià va acusar divendres l’ambaixada d’Espanya a La Paz de cometre “atropellaments” a la seua sobirania per l’incident en el qual, pel que sembla, funcionaris d’aquesta delegació diplomàtica anaven en vehicles oficials “encaputxats” i “presumiblement armats”.

L’Executiu interí va assegurar llavors que van intentar ingressar de forma “clandestina” a la residència de l’ambaixadora de Mèxic a Bolívia, que acull al voltant d’una desena d’exautoritats d’Evo Morales. Quatre d’aquestes exautoritats tenen ordres d’aprehensió, ja que el Govern interí de Jeanine Áñez els va acusar per diferents delictes com terrorisme. El succés va ser interpretat per Bolívia com una intenció d’evacuar els exministres Juan Ramón Quintana, Wilma Alanoca i Javier Zavaleta, que al costat d’altres exfuncionaris esperen un salconduit que els permeti complir l’asil a Mèxic.

Per la seua part, fonts del Govern espanyol van insistir que la visita dels diplomàtics espanyols a l’ambaixada mexicana a La Paz va ser una visita rutinària. Diverses fonts van apuntar que no es va fer amb coneixement de la ministra de Defensa en funcions Margarita Robles i que no es va mesurar la repercussió que podia tenir en el context de tensió entorn de l’ambaixada mexicana.

tracking