SEGRE

PRÒXIM ORIENT VIOLÈNCIA

Els EUA maten a Bagdad el poderós general iranià Soleimani i Teheran promet revenja

El Pentàgon al·lega que l’atac amb drons, dirigit per Trump, es va portar a terme per “protegir els seus ciutadans a l’estranger” || La tensió augmenta en una zona devastada per la violència

Imatge del vehicle incendiat en el qual viatjava Soleimani després de l’atac amb drons dels EUA.

Imatge del vehicle incendiat en el qual viatjava Soleimani després de l’atac amb drons dels EUA.IRAQI SECURITY MEDIA CELL/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El general iranià Qasem Soleimani, cap de la Força Quds de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran, i el sublíder de la coalició de milícies majoritàriament xiïtes iraquians Unitats de Mobilització Popular, Abu Mahdi al-Muhandis, van morir ahir en un atac amb drons nord-americans a Bagdad. L’atac es va dur a terme en una carretera que porta a l’aeroport de Bagdad, a l’Iraq, i arriba després de l’intent d’assalt a l’ambaixada nord-americana a la capital iraquiana.

Els Estats Units van justificar la mort de Soleimani “per protegir el personal nord-americà a l’estranger”. El Pentàgon, que va especificar que va ser el mateix president dels Estats Units, Donald Trump, el que va dirigir l’atac, va explicar en un comunicat que Soleimani “estava desenvolupant activament plans per atacar els diplomàtics nord-americans a l’Iraq i a tota la regió”.

Poques hores després d’aquest atac, l’ambaixada nord-americana a Bagdad va demanar a tots els ciutadans nord-americans que abandonin “immediatament” l’Iraq.

Al seu compte de Twitter, Trump va escriure que “l’Iran no ha guanyat cap guerra, però mai ha perdut cap negociació”, i va acusar Soleimani de ser el responsable de “milers” de morts o ferits greus “durant un prolongat període de temps”.

“I estava planejant matar-ne més, però l’hem enxampat”, va asseverar el mandatari nord-americà, que també va culpar el difunt general de la mort d’un “gran nombre” de manifestants en les últimes protestes. La resposta iraniana no es va fer esperar. Així doncs, el líder suprem de la Revolució Islàmica de l’Iran, l’aiatol·là Ali Khamenei, va jurar revenja contra els que van assassinar el comandant Qasem Soleimani.

“La seua mort no detindrà la seua missió, però els criminals que s’han tacat les mans amb la sang del general Soleimani i d’altres màrtirs en l’atac han d’esperar una dura revenja”, va afegir el líder en un comunicat publicat a la seua pàgina web oficial.

Desenes de milers d’iranians van prendre ahir divendres els carrers de Teheran per protestar contra l’atac nord-americà contra el carismàtic general Soleimani, i van clamar la mateixa “revenja” que ja ha havien advertit alts càrrecs del règim dels aiatol·làs.

Imatge del vehicle incendiat en el qual viatjava Soleimani després de l’atac amb drons dels EUA.

Imatge del vehicle incendiat en el qual viatjava Soleimani després de l’atac amb drons dels EUA.IRAQI SECURITY MEDIA CELL/DPA

tracking