SEGRE

ESNOTICIA

El Parlament ratifica Torra i rebutja el “cop d'Estat” de la Junta Electoral

JxCat, ERC, CUP, comuns i PSC avalen posar fi a la “judicialització” de la política

Torrent saluda el president Torra al terme de la sessió, amb el grup independentista dret, ahir.

Torrent saluda el president Torra al terme de la sessió, amb el grup independentista dret, ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En una jornada d’alta tensió política al Parlament, la Cambra va aprovar una proposta de resolució per ratificar Quim Torra com a president de la Generalitat després de la decisió de la Junta Electoral Central d’inhabilitar-lo ‘de facto’ retirant-li la condició de diputat en aplicació de la condemna pels llaços grocs, que encara no és ferma.

El Parlament de Catalunya va tornar a ser ahir l’escenari d’una jornada maratoniana i d’alt voltatge polític a compte de la inhabilitació de facto del president de la Generalitat, Quim Torra, acordada divendres per una dividida Junta Electoral Central (JEC). Mentre al Congrés dels Diputats, el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, se sotmetia al primer acte d’una sessió d’investidura en què depèn dels vots de l’independentisme per ser nomenat cap de l’Executiu central, a l’hemicicle de la Ciutadella, els parlamentaris de JxCat, ERC i la CUP van ratificar Torra com a president i van denunciar el “cop d’Estat” de la JEC.

Es va aprovar només amb l’aval del grup independentista aquest punt de la moció, que continua exigint “la fi de la repressió, el reconeixement del dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya, l’amnistia dels presos, el lliure retorn dels exiliats i la plena garantia a l’exercici i la defensa dels drets civils i polítics dels ciutadans de Catalunya, i la necessitat d’impulsar un Acord Nacional per defensar-lo”. D’aquesta manera, la Cambra va respondre al màxim òrgan electoral de l’Estat passades dos quarts d’onze de la nit, en els termes que havia sol·licitat el mateix Torra gairebé sis hores abans (més informació a la pàgina següent).

I és que, després de l’al·locució del president i les rèpliques de tots els portaveus, la sessió es va aturar durant hora i mitja mentre es debatia la procedència de votar o no les propostes de resolució i, en el seu cas, com fer-ho.

Finalment, la votació es va produir després d’un nou debat. El punt que més consens va suscitar de tots va ser el vuitè de la proposta de resolució dels comuns, que “rebutja la judicialització d’un conflicte que només es pot resoldre per mitjans polítics i democràtics”. A més dels diputats morats, hi van votar a favor els independentistes i també els socialistes. Al contrari, la moció presentada pels de Miquel Iceta, que constatava que la inhabilitació de Quim Torra “no és encara ferma” i convidava a la Mesa de la Cambra a presentar un recurs, va ser rebutjada per la majoria de Junts per Catalunya, ERC i la CUP, i només va ser avalada pels comuns.

Per la seua part, els parlamentaris del Partit Popular van votar en contra de la ratificació de Torra al capdavant de la Generalitat i tampoc van subscriure el rebuig de la judicialització del procés.

Per la seua banda, els de Ciutadans, a diferència d’ocasions anteriors, no van abandonar l’hemicicle durant la votació sinó que van aixecar les mans mentre la resta de diputats votava per escenificar la seua repulsa a la celebració de la sessió i al seu contingut atès que, al seu entendre, Torra ja no és president.

tracking