SEGRE
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es donen la mà durant el debat d'investidura.

Aquests són els primers reptes del nou ExecutiuACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Convocar la taula de governs entre Estat i Generalitat per abordar el conflicte català, elevar el salari mínim i actualitzar les pensions són alguns dels primers reptes del govern de coalició, a més de la pujada del sou dels funcionaris. El nou Executiu s’ha posat de termini tres mesos per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat, però el primer Consell de Ministres haurà de donar compte de diverses iniciatives econòmiques que van quedar congelades a finals de desembre a l’espera que es conformés el nou Govern espanyol.

Pel que fa a Catalunya, el president de Govern espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre que en un termini màxim de quinze dies després de la formació del nou Executiu es crearia la promesa taula de governs per debatre la situació a Catalunya. Així consta en el pacte entre PSOE i ERC, pel qual la formació independentista es va abstenir en la investidura de Sánchez, i que també va acordar sotmetre a consulta a Catalunya els acords als quals poguessin arribar.

Però a més d’aquesta mesura, el Govern estatal té pendent aprovar la pujada del Salari Mínimo Interprofesional (SMI) que vol negociar amb els agents socials i actualitzar les pensions el 0,9 per cent aquest any. A més, haurà d’incrementar les nòmines dels funcionaris entorn del 2 per cent.

En paral·lel, el nou Govern de coalició haurà de posar en marxa la reforma del finançament autonòmic, un altre compromís en el qual ha d’implicar a totes les comunitats i que haurà de prendre forma en els propers mesos.

Un altre assumpte prioritari per a l'Executiu, i així el va recollir en l’acord per a una coalició progressista, és la derogació de la reforma laboral del PP, la recuperació de drets laborals i socials "arrabassats" pels populars.

A més, en les properes setmanes el Govern de coalició haurà d’impulsar l’agenda social promesa en la qual s’inclou una de les reivindicacions més emblemàtiques d’Unidas Podemos com és frenar la pujades abusives del lloguer i donar potestat als ajuntaments i comunitats perquè regulin aquests increments en cas de produir-se.

El nou Govern espanyol també haurà de materialitzar la protecció al cent per cent a les famílies vulnerables en situació de pobresa energètica i procedir a l'eliminació progressiva dels copagaments sanitaris introduïts el 2012.

El nou Executiu incrementarà els recursos públics per a l’educació i beques, garantirà la gratuïtat real i efectiva de l’educació obligatòria, l’assignatura de religió serà de caràcter voluntari sense que hi hagi assignatura alternativa i la nota no computarà a efectes acadèmics i es regularan els jocs d’atzar per prevenir i frenar la ludopatia.

tracking