SEGRE

Aragonès defensa elegir un altre president quan la inhabilitació de Torra sigui ferma

Rebutja anar a eleccions i assegura que el Govern té "pràcticament enllestit" l’acord final sobre els comptes del 2020

Aragonès i Torra en una sessió al Parlament.

Aragonès defensa elegir un altre president quan la inhabilitació de Torra sigui fermaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, s’ha mostrat partidari aquest dimecres que el Parlament voti a un nou president de la Generalitat quan la inhabilitació de Quim Torra sigui ferma i no presentar-se a eleccions, ja que ha assegurat que la seua voluntat és la d’acabar la legislatura. "Si hi ha una inhabilitació ferma no es poden convocar eleccions. El que ha de fer el Parlament és elegir un nou president", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio.

La JEC va acordar divendres passat, amb set vots a favor i sis en contra, ordenar a la Junta Provincial de Barcelona que retiri l’acta de diputat de Torra per inhabilitar el president català després de la seua condemna, que encara no és ferma, per no retirar a temps els llaços grocs a la campanya de les generals del passat 28A.

Mentre el Parlament elegeix un nou president, Aragonès assumirà de manera "interina" les funcions "administratives" de l’Executiu català en la seua condició de vicepresident, "de la mateixa manera" que fa quan Torra "està de viatge".

No ha aclarit, tanmateix, qui hauria de reemplaçar segons el seu parer a Torra al capdavant de la Generalitat i, preguntat per si l’exconseller i exdelegat del Govern a Madrid Ferran Mascarell –que acaba d’entrar al Parlament en substitució de Carles Puigdemont– podria ser un candidat, ha contestat que encara han d’"abordar" amb JxCat com "continuar avançant". "La nostra prioritat és acabar la legislatura", ha reblat Aragonès.

El Govern té "pràcticament enllestit" l’acord final sobre els comptes

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha assegurat que l’acord final amb els comuns sobre els pressupostos per a 2020 està "pràcticament llest" i que inclourà un increment de la despesa en salut de 900 milions d’euros, una quarta part destinada a l’atenció primària.

Aragonès ha donat aquests últims detalls sobre la negociació dels comptes de la Generalitat en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual s’ha mostrat confiat que el Govern podrà aprovar els pressupostos "en els propers dies" perquè aquests puguin entrar després al Parlament. "Els entrarem al Parlament al gener i en el primer trimestre seran aprovats perquè ja tindrem acabat al cent per cent l’acord amb els comuns", ha assenyalat.

El vicepresident de la Generalitat ha apuntat que encara queda algun "serrell" per tancar de l’acord amb la formació morada, però que la intenció és presentar els comptes "en els propers dies".

Respecte als detalls de l’apartat de la despesa dels comptes, que encara queda per revelar en la seua totalitat després de conèixer-se l’acord sobre els ingressos, Aragonès ha subratllat que l’increment global de la despesa de la Generalitat serà de 2.900 milions en relació amb 2017, quan es van aprovar els últims pressupostos, prorrogats des d’aleshores.

D’aquests 2.900 milions de més, 900 aniran a parar a l’àrea de salut i una quarta part d’aquests últims es destinaran a l’atenció primària. "L’atenció primària és la porta d’entrada al sistema de salut, on es concentren part dels problemes de les llistes d’espera i permet donar equitat d’accés i de tracte en el conjunt del territori", ha afirmat.

A més, ha detallat que l’acord pressupostari inclou la rebaixa del 30 % de les taxes universitàries i la recuperació de la despesa destinada a les guarderies, que rebran 70 milions més el 2020.

tracking