SEGRE

SUCCESSOS TRIBUNALS

Els processats pels atacs de Barcelona i Cambrils no seran jutjats per assassinat

L’Audiència Nacional confirma que els tres s’enfrontaran a càrrecs per terrorisme || El jutge d’instrucció no veu prou indicis per responsabilitzar-los de la mort de les setze víctimes mortals

Driss Oukabir va ser detingut dies després dels atemptats de les Rambles i Cambrils.

Driss Oukabir va ser detingut dies després dels atemptats de les Rambles i Cambrils.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional jutjarà per delictes de terrorisme i no per assassinat els tres processats pels atemptats terroristes de les Rambles i Cambrils del 17 d’agost de l’any 2017 després de posar punt final a la fase sumarial. Així ho indica una resolució del jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama que va transcendir ahir i en la qual assenyala Mohament Houli Chemlal i Driss Oukabir, que es troben en presó provisional, pels delictes d’integració en organització terrorista; fabricació, tinença i dipòsit d’explosius; i estralls en grau de temptativa. A Saïd Ben Iazza, tercer jihadista processat i que va ser detingut mesos després dels atacs a Castelló, li atribueix el delicte de col·laboració en organització terrorista.

D’aquesta manera, cap d’ells s’enfrontarà a càrrecs per l’assassinat de les 16 persones que van morir durant els atemptats al cor de la capital catalana i al passeig marítim de la localitat del Baix Camp. Tampoc se’ls jutjarà com a responsables dels 300 ferits. Segons el jutge Calama, no hi ha prou indicis per afirmar que Chemlal, Oukabir i Ben Iazza van tenir una participació directa en els fets. Igualment, no està clar, segons el seu criteri, que coneguessin els plans de la cèl·lula islamista de Ripoll, que va ser la que va executar la matança i els membres de la qual van morir en l’explosió de la casa d’Alcanar en què preparaven explosius, i a Cambrils i en un camp de Subirats abatuts pels Mossos d’Esquadra. Tot això, malgrat que les acusacions populars van recórrer per sol·licitar que se’ls imputés el delicte d’assassinats terroristes, en contra del criteri de la Fiscalia, que fa un any, quan es va processar Chemlal, Oukabir i Ben Iazza, es va mostrar d’acord amb la qualificació jurídica dels delictes establerta pel jutge d’instrucció.

Els atemptats jihadistes del 17-A es van saldar amb 16 morts i 300 ferits, i els terroristes van ser abatuts

Pel fet de no enfrontar-se al delicte d’assassinat, les penes de presó a les quals es poden condemnar els tres processats són sensiblement més baixes. El delicte d’integració en organització terrorista contempla una pena entre 6 i 14 anys de presó. El de fabricació i tinença d’explosius, entre 8 i 15 anys i el d’estralls, en grau de temptativa, de 10 a 15 anys. D’altra banda, el delicte de col·laboració amb organització terrorista està penat entre els 5 i els 10 anys de presó.

La causa recaurà ara a la Secció Tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, que assenyalarà la data del judici.

“Per tu, fill meu, arribaré fins al cel o fins a l’infern”

“Per tu, fill meu, arribaré fins al cel o fins a l’infern perquè serveixi d’alguna cosa el teu assassinat.” Aquestes van ser les paraules que va escriure ahir a Twitter Javier Martínez, pare de Xavi, que va morir a Barcelona durant l’atac terrorista del dia 17 d’agost de fa tres anys i la família de les quals està vinculada a Llimiana. El missatge, acompanyat d’una fotografia del petit, va arribar després que l’Audiència Nacional descartés definitivament jutjar els tres processats pels atemptats de les Rambla i Cambrils per assassinat. En els últims mesos, Martínez va intentar que la Justícia investigués els suposats vincles entre Abdelbaki es-Satty, imam de Ripoll i considerat cervell dels atacs, i el CNI, encara que la petició no va arribar a prosperar. Igualment, el mes passat va iniciar una campanya de recollida de firmes per reclamar l’obertura d’una comissió d’investigació al Congrés sobre la matança.

tracking