SEGRE

ESNOTICIA

“La governabilitat d'Espanya m'importa un rave”, afirma Bassa

La diputada d’ERC defensa l’abstenció per donar una “oportunitat” al diàleg || JxCat reafirma la seua negativa perquè “no podem votar en contra de Catalunya”

Montse Bassa va portar ahir al Congrés una samarreta amb la imatge de la seua germana i Forcadell.

Montse Bassa va portar ahir al Congrés una samarreta amb la imatge de la seua germana i Forcadell.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“M’importa un rave, la governabilitat d’Espanya.” Aquesta va ser una de les frases que més van ressonar de la intervenció de la diputada d’ERC Montse Bassa, germana de la que va ser consellera de Treball durant el Govern de Carles Puigdemont Dolors Bassa, en la sessió d’investidura de Pedro Sánchez d’ahir, en la qual va defensar, tanmateix, l’abstenció dels republicans per donar una “oportunitat” al diàleg entre Madrid i Catalunya. En un discurs interromput per crits de “colpista” i esbroncades des dels escons de la dreta, Bassa va admetre que personalment “hauria votat no” a la investidura, però va afegir que creu en el diàleg per construir una república catalana des de “la cordialitat amb Espanya”. La republicana, que es va definir com a “familiar d’una presa política catalana”, va criticar els socialistes per ser també “botxins” dels líders independentistes a la presó al no fer res per canviar les lleis que permeten el seu empresonament. “Si estan a la presó és perquè vostès volen que hi estiguin”, va sentenciar. A més, els va acusar de ser “còmplices de la gran mentida” sobre la violència sobiranista a Catalunya. Igualment, va lamentar que hi hagi una part d’hemicicle que s’“alegra” del seu dolor i que desitja que fos fins i tot més gran. Bassa també va exigir la “llibertat immediata” d’Oriol Junqueras perquè pugui exercir com a eurodiputat i la “nul·litat” de la sentència de l’1-O (més informació a la pàgina 6).

En aquest mateix punt va insistir la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que va instar l’Estat espanyol a “rectificar” després que el Parlament Europeu hagi reconegut l’estatus d’eurodiputats a Junqueras, Puigdemont i Comín. “Rectifiquin perquè són vostès els que circulen en sentit contrari a la ruta del dret”, va advertir.

Crits contra Bassa quan va reivindicar els “presos polítics” i va demanar la llibertat de Junqueras

Així les coses, Borràs va reafirmar la negativa de la coalició liderada per Puigdemont a facilitar el nomenament de Pedro Sánchez com a president del Govern central perquè “no podem votar en contra de Catalunya i a favor de la repressió”. En aquest sentit, va recordar que el PSOE va ser “part necessària” en l’aplicació del 155 a Catalunya i va desconfiar de la taula de diàleg pactada entre Ferraz i ERC.

I és que Borràs va subratllar que els socialistes s’han trobat amb la “paradoxa de necessitar el vot independentista sense voler-ho perquè haurien preferit no necessitar-lo”. Així, va retreure a Sánchez que sigui un “bon marxista, però de Groucho Marx, perquè té uns principis, però quan no li convenen en té d’altres”.

Vehí insta a una “aliança antifeixista” davant la dreta

La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, va assegurar ahir que és “imprescindible” la formació d’una “aliança antifeixista” davant de “la dreta i la ultradreta” perquè “no suporten la pluralitat, la intel·ligència i la dissidència”. “Ens posem a disposició”, va subratllar. En la seua intervenció abans de la votació final de la investidura de Pedro Sánchez, la parlamentària cupaire va avisar que “arriben temps foscos” a Europa i es va erigir com a “alternativa” perquè la seua formació “té memòria”. En aquest sentit, va reivindicar figures com Guillem Agulló, Aurora Picornell o Les Tretze Roses, alhora que va defensar que “l’independentisme és antifeixista”. “Cada dia més es veu que l’amnistia i l’autodeterminació són imprescindibles en el no pasarán”, va concloure, i va deixar clar que el seu no a Sánchez no és anàleg al del grup dretà.

Montse Bassa va portar ahir al Congrés una samarreta amb la imatge de la seua germana i Forcadell.

Montse Bassa va portar ahir al Congrés una samarreta amb la imatge de la seua germana i Forcadell.EUROPA PRESS

tracking