SEGRE

PANORAMA

Puigdemont i Comín demanen al Constitucional que aixequi les seues ordres d'arrest

Ho demanen en virtut de la seua immunitat parlamentària com a eurodiputats

Puigdemont i Comín renuncien a la seua acta del Parlament per ser eurodiputats

Puigdemont i Comín renuncien a la seua acta del Parlament per ser eurodiputatsThe European Court of Justice has ruled on 19

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín han sol·licitat al Tribunal Constitucional que aixequi de manera urgent les seues ordres nacionals de detenció i ingrés a presó en virtut de la seua immunitat parlamentària com a eurodiputats.

Puigdemont i Comín, fugits des de 2017 i acabats de reconèixer eurodiputats pel Parlament Europeu, han presentat un recurs d’empara, a què ha tingut accés Efe, contra la interlocutòria de la Sala Penal que confirmava la negativa del jutge d’instrucció del "procés", Pablo Llarena, a deixar sense efecte les seues ordres nacionals de detenció i ingrés a la presó.

En el seu escrit, datat el passat 3 de gener, demanen al tribunal de garanties que suspengui de manera cautelaríssima l’esmentada interlocutòria -i per tant les ordres de detenció i la resta de mesures cautelars- en el que decideix si els atorga l’empara.

Ambdós, processats en la causa del "procés", afirmen que la decisió de la Sala i de Llarena va vulnerar els seus drets, entre ells el d’accedir en condicions d’igualtat als càrrecs públics, a la llibertat i igualtat o a entrar i sortir lliurement d’Espanya sense limitació per motius ideològics o polítics.

L’expresident i l’exconseller fan referència a la "situació d’anomalia democràtica" generada, segons el seu parer, pel Tribunal Suprem i a l’"absolut menyspreu" per part dels òrgans de la jurisdicció penal per les immunitats recollides per la Unió Europea.

Era al seu judici "inexcusable" aixecar les ordres de detenció des del moment de la seua proclamació i assenyalen que, només es podrien mantenir una vegada obtingut el suplicatori (autorització) del Parlament Europeu.

Recorden que la immunitat garanteix la llibertat de moviment dels eurodiputats i tornen a adduir -com van fer en un altre dels seus últims escrits- el "vincle" entre un parlamentari i els seus representats, que resulta ser "absolutament incompatible" amb la seua detenció i empresonament.

La defensa dels processats escapats carrega durament contra Llarena i la Sala i indica que es van negar a plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europa -com ells sol·licitaven- de forma "arbitrària i desraonada".

I consideren a més que han rebut un "tracte desigual" respecte als condemnats pel "procés", ja que el tribunal que els va jutjar sí que va optar per preguntar al TJUE.

Encara que estimen que la sentència del TJUE sobre Oriol Junqueras no suscita dubtes en el seu cas, plantegen que, en cas de fer-ho, el TC hauria d’elevar una qüestió prejudicial a Europa sobre la seua situació i sobre si la negativa de la Sala d’Apel·lacions del Suprem a consultar el tribunal va suposar un incompliment del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

tracking