SEGRE

IRAN CONFLICTE

Una allau provoca almenys 56 morts en el funeral de Soleimani

El Parlament iranià declara el Pentàgon i l’Exèrcit dels Estats Units com a forces terroristes || Teheran sospesa tretze escenaris per venjar la mort del general

Milers de persones es van concentrar per acompanyar les restes mortals del general Soleimani.

Milers de persones es van concentrar per acompanyar les restes mortals del general Soleimani.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 56 persones van morir i més de 200 van resultar ferides ahir a l’Iran a causa d’una estampida durant el multitudinari funeral del general iranià Qasem Soleimani, assassinat divendres passat en un bombardeig perpetrat pels Estats Units a la capital de l’Iraq.

Després de tres jornades de mobilitzacions en diferents punts del país, el fèretre amb les restes mortals de que va ser l’antic responsable de la Força Al-Quds de la Guàrdia Revolucionària va arribar ahir a la seua ciutat natal, Kerman, on milers de ciutadans es van reunir per mostrar suport al règim. La massiva afluència va ser la que va provocar la tragèdia, segons va declarar el cap del servei nacional d’urgències iranià, Pir Hossein Kolivand, que va descartar que els fets es produïssin per un atac terrorista. Alguns mitjans van apuntar que l’allau es va produir quan la gent es va abalançar sobre el taüt de Soleimani per arrancar trossos de la tela amb què estava cobert. La multitud de persones concentrades també van obligar a cancel·lar la cerimònia en homenatge a l’oficial.

Durant el sepeli es van poder escoltar consignes que proclamaven “mort als Estat Units” i es van exhibir imatges del general, que consideren un heroi nacional.

Mentre les manifestacions se succeïen als carrers, el Parlament iranià va aprovar una moció denominada “dura revenja” que qualifica el Pentàgon i l’Exèrcit nord-americà com a forces terroristes. Durant la sessió, a més, es va decidir destinar 200 milions d’euros a la Guàrdia Revolucionària per reforçar aquest cos militar d’elit. Per la seua part, el secretari del Consell de Seguretat Nacional, Ali Shamhani, va anunciar que el país sospesa fins a tretze escenaris possibles per venjar la mort de Soleimani i que tots suposaran un “malson històric” per als EUA.

L’escalada de tensió d’aquests últims dies entre l’Iran i els Estats Units també ha provocat que països com Alemanya hagin iniciat el trasllat dels soldats desplegats a l’Iraq a altres zones per seguretat.

D’altra banda, els EUA han negat al ministre d’Exteriors de l’Iran, Javad Zarif, el visat per assistir a l’ONU.

tracking