SEGRE

TRIBUNALS

La Junta Electoral Provincial retira la credencial de diputat a Torra

El president del Parlament assegura que continua sent "diputat de ple dret"

Torrent confirma a Torra que

Torrent confirma a Torra que "continua sent diputat" del ParlamentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha acordat retirar la credencial de diputat del Parlament al president de la Generalitat, Quim Torra, i la seua substitució per Ferran Mascarell, qui el succeïa en la llista electoral de JxCat de les últimes eleccions catalanes.

En una reunió celebrada aquesta tarda, els membres de la Junta Provincial han acordat executar l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) que va vetar a Torra com a diputat, en entendre que no té competències per suspendre aquesta decisió, "i més quan el Tribunal Suprem" ha rebutjat fer-ho aquest mateix matí.

El Suprem ha descartat aquest matí suspendre d’urgència l’acord de la Junta Electoral Central que, el passat 3 de gener, va retirar a Torra l’acta de diputat autonòmic arran de la seua condemna per desobediència i deixava en mans del Parlament la decisió de si abandonava també la presidència de la Generalitat.

Després de conèixer la interlocutòria del Tribunal Suprem, Torra ha presentat aquesta tarda un escrit davant de la Junta Electoral Provincial per demanar que novament se suspengui el seu cessament com a diputat, a l’espera que l’alt tribunal es pronunciï en els propers dies sobre les mesures cautelars sol·licitades pel president de la Generalitat per evitar la seua destitució.

En el seu acord, contra el que no cap recurs, la Junta Provincial ha argumentat que no té competències per acordar la suspensió de la resolució de la Junta Electoral Central que avui ha mantingut el Tribunal Suprem.

Per aquest motiu, ha resolt retirar la credencial de diputat a Torra, en compliment de l’ordre de la Junta Electoral Central, que, al seu torn, li instava a declarar de forma immediata la vacant de l’escó que el president de la Generalitat ocupa en el Parlament.

En conseqüència, la Junta ha ordenat expedir una nova credencial de diputat a favor de Ferran Mascarell, que succeïa Torra en la llista de JxCat per la circumscripció de Barcelona, i estableix que aquesta s’ha d’entregar al representant general de la candidatura.

La JEC, en una decisió adoptada amb una gran divisió interna, va aplicar a Torra el principi d’"inelegibilitat sobrevinguda" per haver estat condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per no retirar els llaços grocs d’edificis públics en període electoral, encara que la seua sentència no és ferma.

La decisió, que es va prendre a instàncies del PP, Ciutadans i Vox, invocava l’article 6.2 b) de la Loreg, que declara inelegibles als condemnats per sentència ferma o no ferma per una sèrie de delictes, entre ells el d’actuar contra l’"administració pública" i "les institucions de l’Estat".

El cessament de Torra com a diputat podria comportar la seua destitució com a president de la Generalitat, ja que ser parlamentari és requisit per accedir al càrrec, d’acord amb l’Estatut.

Malgrat la resolució del Suprem, el president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat aquesta tarda en roda de premsa que Torra continua sent "diputat de ple dret" i ha afirmat que la Junta Electoral no és competent per ordenar la inhabilitació d’un parlamentari català.

tracking