SEGRE

POLÍTICA GOVERN CENTRAL

Sánchez sorprèn Podem amb una quarta Vicepresidència que desconeixien

Carmen Calvo, Nadia Calviño i Teresa Ribera s’asseuran al costat del vicepresident Pablo Iglesias || A més, María Jesús Montero serà la nova portaveu del Govern i seguirà al capdavant d’Hisenda

Sánchez sorprèn Podem amb una quarta Vicepresidència que desconeixien

Sánchez sorprèn Podem amb una quarta Vicepresidència que desconeixienEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez ha imposat la seua marca en el pròxim Govern de coalició i ha resolt la primera fricció amb Unides Podem al nomenar tres vicepresidentes més que ocuparan aquest càrrec al costat de Pablo Iglesias. Tres dones que ja eren pesos pesants de l’equip de Sánchez i el paper de les quals adquireix en aquest nou Executiu una rellevància més gran que, alhora, resta visibilitat al líder d’Unides Podem.

Primer va confirmar la vicepresidència d’Iglesias i els quatre ministeris que tindran membres d’Unides Podem, un missatge en el qual a més Moncloa s’atorgava la potestat de donar la “primera confirmació oficial” sobre aquests noms.

Algunes veus col·loquen Salvador Illa com a ministrable català a l’Executiu de Sánchez

Després van arribar els anuncis de les altres Vicepresidències. El primer càrrec a anunciar va ser el de Carmen Calvo, que serà la vicepresidenta primera, de manera que estarà al capdavant de l’Executiu quan

Sánchez

s’absenti. Manté així la cartera més política, i continuarà tenint Presidència i Relacions amb les Corts, a la qual s’afegeix, en lloc d’Igualtat, Memòria Democràtica.

Aquest és un altre missatge de pes, perquè fins a la data la memòria històrica estava en una direcció general del ministeri de Justícia. Ara adquireix rang ministerial i passa a dir-se Memòria Democràtica, com li agrada a Podem, que hauria volgut tenir aquesta competència.

Després va arribar el missatge que Nadia Calviño coordinarà els assumptes econòmics i també la transformació digital, amb el compromís concret de digitalitzar tota l’Administració Pública. Sánchez compleix així amb la promesa que va fer en campanya i col·loca Calviño, la ministra del seu Govern més coneguda a Europa, en un lloc destacat per defensar davant de les institucions de la UE, inversors i mercats, la viabilitat de les mesures que posarà en marxa l’Executiu de coalició.

Finalment, Moncloa va anunciar la Vicepresidència per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a càrrec de Teresa Ribera. A més de donar més rellevància a la lluita contra el canvi climàtic dóna categoria ministerial a les polítiques per fer front a la despoblació i els problemes de l’“Espanya buidada”.

A aquests noms es va afegir més tard el d’una altra dona, María Jesús Montero, que mantindrà Hisenda i serà la nova portaveu del Govern i per tant la principal encarregada de donar el missatge polític de la primera coalició de la democràcia.

Des del partit d’Iglesias van negar qualsevol malestar després d’assabentar-se de la quarta Vicepresidència, que desconeixien, però el cert és que el primer Govern de coalició de la democràcia naix ja amb tota mena d’especulacions sobre les primeres friccions entre una part i l’altra.

A l’espera de les decisions que prengui i els noms que triï per completar la resta de carteres, el que ha deixat clar Pedro Sánchez és l’empremta que vol donar al seu Executiu.

Perquè les tres vicepresidentes i altres noms que s’espera que continuïn –com els de José Luis Ábalos o Fernando Grande-Marlaska, entre altres, a més de les ja confirmades–, conformaran el nucli dur d’aquest nou Executiu en què encara queden molts noms per confirmar o anunciar. En aquest sentit, algunes veus col·loquen el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, com el ministre dels socialistes catalans al Govern de Sánchez.

El mateix Illa va eludir respondre si ell mateix es veu com a ministre i es va limitar a demanar paciència i a recalcar que es tracta d’una decisió que competeix a Sánchez i que qualsevol travessa sobre els ministrables no és més que un rumor.

Diumenge, Sánchez informarà el rei de la composició del Govern i més tard ho traslladarà a la premsa. Dilluns serà el dia en què els ministres prendran possessió i tindran el tradicional intercanvi de carteres amb els seus antecessors.

Així, a part de la vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030 per a Pablo Iglesias, Irene Montero, actual portaveu parlamentària de la formació morada, serà ministra d’Igualtat. Per la seua part, el coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, serà ministre de Consum. Yolanda Díaz, una de les veus més combatives pels drets laborals i en defensa de les pensions, serà la nova ministra de Treball. Finalment, el sociòleg Manuel Castells assumirà el primer ministeri d’Universitats, segons va confirmar Moncloa.

La tensió i la duresa del to contra Sánchez al debat d’investidura va ser interpretada per alguns càrrecs del partit com una tornada a la “línia dura” que va elegir Casado davant de les eleccions del mes d’abril.

En aquest sentit, el president de la Xunta i líder del Partit Popular gallec, Alberto Núñez Feijóo, va considerar que la posició que el seu partit ha d’adoptar per encarar l’etapa a l’oposició és la de “moderació, coherència i estabilitat”.

Sánchez sorprèn Podem amb una quarta Vicepresidència que desconeixien

Sánchez sorprèn Podem amb una quarta Vicepresidència que desconeixienEFE

Sánchez sorprèn Podem amb una quarta Vicepresidència que desconeixien

Sánchez sorprèn Podem amb una quarta Vicepresidència que desconeixienEFE

Sánchez sorprèn Podem amb una quarta Vicepresidència que desconeixien

Sánchez sorprèn Podem amb una quarta Vicepresidència que desconeixienEFE

tracking