SEGRE

PANORAMA

L'Eurocambra deixa de reconèixer Junqueras com a eurodiputat

Des del 3 de gener, quan va ser inhabilitat per la JEC || La CE assegura que les sentències del TJUE han de ser respectades per tots els Estats membres

El pare i la parella d’Oriol Junqueras (dreta) va acudir al jutjat de Manresa.

El pare i la parella d’Oriol Junqueras (dreta) va acudir al jutjat de Manresa.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va afirmar ahir que tots els Estats membres han “de respectar” les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i va recalcar que són “vinculants”. El mateix dia, el Parlament Europeu va retirar la condició d’eurodiputat al líder d’ERC, Oriol Junqueras, arran de la inhabilitació per part de la Junta Electoral Central (JEC). L’Eurocambra només el reconeix com a parlamentari des del 2 de juliol fins al 3 de gener, data en què l’òrgan electoral espanyol va decidir inhabilitar-lo.

El president de l’Eurocambra, David Sassoli, va declarar que el mandat de Junqueras va acabar de forma efectiva quan la JEC va dictaminar la inhabilitació com a eurodiputat. El seu comunicat es va enviar després que el Tribunal Suprem sentenciés que no podria assistir dilluns al ple a Brussel·les per poder aconseguir la credencial. Sassoli argumenta que les decisions “definitives” dels tribunals d’un estat membre són d’“obligat compliment” per la Cambra europea. Només reconeixerà dilluns com a membres del Parlament Carles Puigdemont i Toni Comín, que no han estat condemnats.

El procediment té com a objectiu evitar detencions il·legals i s’ha de resoldre en 24 hores

Sassoli també va demanar a les autoritats espanyoles que indiquin “el nom del seu substitut”. Abans de donar-se a conèixer aquesta decisió, Junqueras havia reclamat al líder europeu que el reconegués com a eurodiputat i exigís a Espanya el seu alliberament. També la CE es va pronunciar sobre el cas i va exigir respectar la decisió de la Justícia europea. La defensa de Junqueras va anunciar que recorrerà la suspensió davant del Tribunal General de la Unió Europea, el segon òrgan judicial més important després del TJUE.

El jutjat de Manresa rebutja l’‘habeas corpus’

El pare i la parella d’Oriol Junqueras, Artur Junqueras i Neus Bramona, van registrar ahir a primera hora del matí un habeas corpus per “la detenció il·legal” del líder republicà al jutjat de Manresa, al qual pertany el centre penitenciari de Lledoners, i van reclamar-ne l’alliberament immediat. No obstant, la magistrada va inadmetre aquest procediment argumentant que no s’ajusta a les exigències legals que el regulen. L’habeas corpus està regulat per l’article 17.4 de la Constitució espanyola i té per objectiu evitar detencions il·legals. Per aquest motiu ha de ser resolt en un termini de vint-i-quatre hores. Tanmateix, l’empresonament de Junqueras va ser acordat pel Tribunal Suprem arran d’una sentència del procés, per tant és deguda a “una decisió judicial”. El text va ser presentat en un intent de la família del lider d’Esquerra d’aconseguir la llibertat després de la sentència dictada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

tracking