SEGRE

GOLF PÈRSIC TENSIÓ

L'Iran dóna accés a Kíev a les 'caixes negres' de l'avió sinistrat a Teheran

Davant les sospites dels EUA, Canadà i l’OTAN que va ser abatut per un míssil

Milers de persones van sortir als carrers a l’Iraq per protestar pels recents atacs dels EUA i l’Iran.

Milers de persones van sortir als carrers a l’Iraq per protestar pels recents atacs dels EUA i l’Iran.EFE/EPA/MURTAJA LATEEF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats de l’Iran van donar ahir accés a Ucraïna a les caixes negres i les restes de l’avió que es va estavellar dimecres després d’enlairar-se de l’aeroport de Teheran, un succés en el qual van morir les 176 persones que anaven a bord, arran de les sospites dels EUA, Canadà i de l’OTAN de la suposada autoria iraniana de la caiguda. Tal com va informar en una roda de premsa el ministre d’Exteriors ucraïnès, Vadim Pristaiko, s’ha obtingut “accés a les restes del Boeing i al lloc del sinistre”. “Ara el nostre equip també ha accedit a les caixes negres de l’avió”, va confirmar abans d’aclarir que van obtenir la total col·laboració dels iranians, segons informacions recollides per l’agència de notícies Sputnik.

El ministre va afirmar que Ucraïna advoca per crear una coalició internacional per investigar el sinistre de l’avió a l’Iran. “Volem determinar la veritat i per això volem, per exemple, crear una coalició internacional que es dediqui a la investigació”, va dir. Així, va subratllar que si es confirma la hipòtesi que l’avió va ser abatut, apuntada tant per alts càrrecs nord-americans com pel Govern canadenc, Kíev exigirà que els responsables siguin portats davant de la Justícia i demanarà una indemnització.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va afirmar també que l’avió sinistrat “va poder ser abatut” pels sistemes de defensa aèria iraniana i va demanar una “conscienciosa investigació” en què cooperi l’Iran. El president dels EUA, Donald Trump, va donar llum verda a sancions econòmiques addicionals contra l’Iran, que inclouen alts càrrecs del règim de Teheran i la indústria metal·lúrgica.

La Cambra de Representants aprova limitar la via militar La Cambra de Representants dels EUA va aprovar dijous una resolució per “limitar” les accions militars del president, Donald Trump, contra l’Iran després del bombardeig que va matar la setmana passada el general iranià Qasem Soleimani. La votació va tirar endavant amb 224 vots a favor davant 194 en contra. Vuit demòcrates es van unir als republicans per oposar-se a la resolució, mentre que tres republicans van votar-hi, en canvi, a favor. Aquesta resolució passarà ara al Senat.

tracking