SEGRE

POLÍTICA GOVERN

Sánchez renova un 35 per cent de la quota PSOE del Govern amb perfils tècnics i Illa

Ábalos, Marlaska, Robles, Maroto i Planas seguiran com a ministres i Delgado surt de l’Executiu || Només falten per conèixer els titulars de les carteres de Justícia, Política Territorial i de Cultura

Sánchez renova un 35 per cent de la quota PSOE del Govern amb perfils tècnics i Illa

Sánchez renova un 35 per cent de la quota PSOE del Govern amb perfils tècnics i IllaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha renovat el 35 per cent dels ministres que corresponen a la quota del PSOE en el govern de coalició amb Unides Podem. De moment, ha optat majoritàriament per perfils tècnics i independents com els d’Arancha González Laya per a Exteriors i José Escrivá Belmonte a Seguretat Social.

Ja se sap amb certesa que, dels 17 ministeris que té l’actual Govern, Sánchez ha optat per fer canvis en sis departaments dels 18 que pertanyen a la quota del PSOE (això és, els que no estan reservats a Unides Podem) en el futur Executiu de coalició.

La magistrada Victoria Rosell (Podem) serà la delegada del Govern per a la Violència de Gènere

Podem insisteix que és més important que es compleixi el programa acordat amb el PSOE

Fins ara es coneixen tan sols tres dels nous ministres que ocuparan els ministeris d’Exteriors, Seguretat Social i Sanitat, mentre que falten per conèixer els responsables de les carteres de Justícia, d’on surt Dolores Delgado; Política Territorial, vacant des de l’elecció de Meritxell Batet com a presidenta del Congrés, i Cultura i Esport, d’on se’n va José Guirao.

Davant del perfil polític del veterà Josep Borrell, Sánchez ha elegit per al departament d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació la jurista Arancha González Laya, experta en comerç internacional i amb una dilatada carrera en organismes multilaterals.

Una altra de les sorpreses del dia va ser la designació de l’economista José Luis Escrivá com a ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions. Actual president de l’Autoritat Independent de Reponsabilitat Fiscal (AIReF), és un expert en pensions i substituirà una altra experta en la matèria, la socialista Magdalena Valerio, que agrupava fins a la data les competències en Treball i Seguretat Social. El seu gran repte serà sens dubte la reforma de les pensions.

Com ja va fer en el seu primer Govern, Pedro Sánchez ha reservat una cadira al Consell de Ministres per a un representant del PSC. Si l’any 2018 va escollir la catalana Meritxell Batet per tal de dirigir el ministeri de Política Territorial, en aquesta ocasió ha reservat a Salvador Illa el ministeri de Sanitat, del qual surt María Luisa Carcedo.

A part de Carmen Calvo, Nadia Calviño i Teresa Ribera, que seran videpresidentes, surt reforçada la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que assumeix a més la representació del Govern, a mans ara d’Isabel Celaá, que retindrà la cartera d’Educació.

També es mantenen en els seus respectius llocs Margarita Robles (Defensa); Fernando Grande-Marlaska (Interior); José Luis Ábalos (Transports, Mobilitat i Agenda Urbana); Reyes Maroto (Indústria); Luis Planas (Agricultura) i Pedro Duque (Ciència).

Illa, nascut a la Roca del Vallès (Barcelona) el 1966, es dedica en exclusiva al seu càrrec de secretari d’Organització des del febrer del 2017 i garantirà la presència del PSC en el nou Executiu central de coalició entre els socialistes i Unides Podem. Llicenciat en Filosofia i MBA en IESE, destaca per la seua capacitat de diàleg.

Va ser nomenat secretari d’Organització del PSC en un moment en què els socialistes catalans havien obtingut els seus pitjors resultats i, amb ell com a lampista del partit, la formació es va recuperar a les urnes.

“Serà un honor i un privilegi compartir rang amb tres dones brillants de les quals tinc molt a aprendre”, va indicar Iglesias en un missatge en xarxes socials sobre l’estructura del Govern de coalició amb quatre Vicepresidències.

“I davant dels que busquin sembrar la zitzània: companyonia, treball en equip, bon humor i marxisme d’est”, va escriure Pablo

Iglesias

en relació amb una paròdia basada en l’escena de la cabina dels germans Marx que fa broma sobre el nombre de Vicepresidències del gabinet.

Sánchez renova un 35 per cent de la quota PSOE del Govern amb perfils tècnics i Illa

Sánchez renova un 35 per cent de la quota PSOE del Govern amb perfils tècnics i IllaEFE

Sánchez renova un 35 per cent de la quota PSOE del Govern amb perfils tècnics i Illa

Sánchez renova un 35 per cent de la quota PSOE del Govern amb perfils tècnics i IllaEFE

tracking